Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


Channel Description:

Informació amb independència - Agència Catalana de Notícies
  0 0

  Rafael Ribó considera que "una qüestió tan important com aquesta no es pot promoure sota el domini del 155 i sense govern escollit pel Parlament"

  ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha alertat que, si el govern espanyol segueix endavant amb els canvis anunciats per posar fi al model lingüístic del sistema educatiu a Catalunya, l'executiu de Rajoy "posarà en risc un sistema d'immersió lingüística elogiat per les institucions europees i avalat en reiterades ocasions pel Tribunal Constitucional". A través d'un comunicat difós aquest dissabte, Ribó ha considerat que "una qüestió tan important com aquesta no es pot promoure amb visions partidistes, sota el domini de l'article 155, sense govern escollit pel Parlament que acaba de ser elegit pel poble, sense debat parlamentari, i impulsat per part d'un govern amb un suport parlamentari de sols quatre diputats a Catalunya".

  Segons Ribó, les mesures proposades per l'executiu espanyol podrien "contribuir a la segregació escolar, social i lingüística, en detriment principalment dels infants de famílies que no tenen el català com a llengua d'ús habitual". "El fet d'escollir l'escolarització en castellà els faria incompetents en la llengua catalana, difícil de practicar en el seu entorn més proper", ha assegurat el Síndic. Cosa que, per Rafael Ribó, "comporta una vulneració del dret a la igualtat d'oportunitats".Per aquest motiu, el Síndic ha instat l'executiu que "reconsideri la seva posició i que actuï amb criteris educatius i principis socials en lloc de guiar-se per interessos polítics partidistes".


  0 0

  L'obra pretén humanitzar la figura del lingüista i ha estat il·lustrada pel dibuixant Oriol Garcia

  ACN Barcelona.-'Pompeu Fabra, l'aventura de la llengua' és el títol de la novel·la gràfica sobre la vida del lingüista català que es presentarà el proper mes de març i que vol posar en valor en seu llegat en la llengua, la cultura i la societat catalana. L'obra està editada per l'Institut d'Estudis Catalans i per Rafel Dalmau Editor, i ha tingut el suport del Departament de Cultura i la Universitat Pompeu Fabra. El còmic pretén humanitzar la figura del lingüista i ha estat il·lustrat pel dibuixant especialitzat en el còmic històric català Oriol Garcia, que posa color als textos de la filòloga Gemma Pauné.

  La novel·la gràfica va acompanyada de textos que expliquen aspectes i anècdotes de Fabra emmarcats en el context històric i cultural de l’època. L’obra reprodueix tres moments claus de la vida de Pompeu Fabra. La joventut, marcada per la seva vocació per la llengua i el seu interès per l’esport i l’excursionisme. El retorn a Catalunya arran de la promesa de la creació d’una càtedra de llengua catalana. I el moment culminant de la seva dedicació a l’estudi de la llengua i la presentació del Diccionari.El còmic podrà comprar a partir del mes de març per 13 euros.


  0 0

  El nou programa inclou una selecció d'edicions de diversos artistes en una instal·lació interactiva adreçada a nens de 0 a 6 anys

  ACN Lleida.-El Centre d'Art la Panera de Lleida ha inaugurat aquest dissabte el seu nou programa d'exposicions, centrat en l'obra del pintor i dibuixant basc Juan Pérez Agirregoikoa, en una selecció d'edicions de diversos artistes recopilades per la Panera al llarg dels anys i en una instal·lació interactiva creada per Pau Llop i basada en la tipografia, que està adreçada a nens de 0 a 6 anys. La mostra principal dedicada a Juan Pérez Agirregoikoa i titulada "38 DE JULIO-37 DE OCTUBRE" és un monogràfic que repassa els últims vint anys de la trajectòria d'aquest artista basc. Podrà veure's a la planta 0 del Centre d'Art fins al 3 de juny, mentre que l'altra mostra de Pérez Agirregoikoa, "IT'S NOT YOU. IT'S ME", l'antologia d'edicions 'Tinta Fresca' i la instal·lació per a infants "NOA\/NAO.2.0" romandran obertes al públic fins al pròxim 27 de maig.

  La tinent d’alcalde i regidora de les Polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura, l'Educació i els Esports, Montse Parra, ha presidit l'obertura al públic de la nova temporada de la Panera i ha destacat la mostra 'Tinta Fresca', que posa en valor el fons editorial de la Panera. "Ens fa sentir a tots plegats orgullosos de la qualitat de les peces que tenim en aquest fons que hem fet a partir de les biennals i que fan de la nostra ciutat una de les que més aposta per l'art contemporani", ha assenyalat.Per la seva banda, la directora del Centre d'Art la Panera, Cèlia del Diego, ha explicat quines mostres es podran veure a la Panera i ha destacat que "totes les exposicions posen l'accent en el dibuix, en l'autoedició i la tipografia", ha destacat.


  0 0

  L'acte ha denunciat que les comunitats educatives han estat qüestionades en alguns mitjans de comunicació

  ACN Barcelona.-Escola Valenciana, l'entitat que agrupa les organitzacions que defensen l'ensenyament en valencià, ha reunit aquest dissabte a la tarda milers de persones en un acte festiu celebrat a la plaça de la Mare de Déu de València sota el lema 'L'escola ens dignifica. Sí al valencià'. La concentració tenia com a objectiu denunciar els atacs, que segons aquesta entitat, estan rebent els docents i el sistema educatiu i ha comptat amb muixerangues, gegants i cabuts, colles de dolçaines i tabals. Amb aquesta multitudinària festa, l'Escola Valenciana ha volgut respondre "als intents de desacreditació de la professionalitat dels docents per part d'alguns partits polítics, que no s'estimen gens la llengua ni el model d'ensenyament que forma una ciutadania participativa, crítica i igualitària".

  A través d'un comunicat, l'entitat ha subratllat que l'èxit d'aquesta convocatòria ha estat gràcies "a la implicació de les comunitats educatives, les Coordinadores Comarcals, les més de 140 entitats, sindicats i partits polítics, i també a l'àmplia representació de cultura popular han vingut d'arreu "per sumar-se i defensar l'escola pública, de qualitat i en valencià".El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, i la presidenta de la Coordinadora d'Alumnes, Professorat, Pares i Mares per l'ensenyament Públic en Valencià, Laura Font, han estat els encarregats de llegir el manifest que lamenta que les comunitats educatives "han sigut objecte de difamacions injustes i infundades de partits polítics i entitats que no fan servir raonaments pedagògics ni científics". "Únicament pretenen fer trontollar el prestigi social i la llarga trajectòria d'èxit d'unes comunitats educatives que ajuden a construir el futur de generacions de xiquets i xiquetes", denuncia el document.Durant la concentració, Escola Valenciana ha fet una crida als Ajuntaments, Consells Escolars, entitats, sindicats i partits polítics a què s'adhereixin al manifest 'L'escola ens dignifica. Sí al valencià'.


  0 0

  Ildefonso Salillas nega que les obres tornessin pel 155 i lamenta que el govern espanyol permetés a la Generalitat presentar un recurs de cassació

  ACN Vilanova de Sixena.-L’alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, ha assegurat que el govern aragonès invertirà nous fons per la rehabilitació del Monestir de Sixena amb l’objectiu d’instal·lar el sistema de climatització. Ho fa, precisa en una entrevista amb l’ACN, per “millorar” encara més les condicions de l’espai, però considera que no seria imprescindible. “Si les pintures han estat vuit segles sense climatització, no sé a què ve ara tanta obsessió”, ha reblat. Així mateix, Salillas ha negat que l’Aragó només reclami obres a Catalunya i no a altres territoris de l’Estat i justifica la decisió assegurant que demanen exclusivament les adquirides després de 1923, moment en què el monestir va quedar protegit per la seva declaració de Bé d'Interès Cultural. L’alcalde aragonès deixa clar que els 44 bens en litigi amb el Museu de Lleida no han tornat gràcies al 155, un context que considera que no ha “beneficiat ningú”. També critica que el ministre de Cultura permetés a la Generalitat presentar un recurs de cassació.

  La polèmica entorn a les condicions del monestir per acollir les pintures murals ha estat el blanc principal del debat pel retorn. De fet, la mateixa jutgessa va paralitzar fa unes setmanes el seu trasllat argumentant la "fragilitat" dels frescos romànics. En la interlocutòria es posava en dubte la idoneïtat de l'espai i, segons la jutgessa, tampoc està acreditat que s'hagin acabat les obres de restauració a la Sala Capitular ni la instal·lació del sistema de climatització per garantir les condicions òptimes per a la seva conservació.Davant d’aquesta situació, Salillas ha recordat que les pintures murals han estat al Museu Nacional d’Art de Catalunya durant anys “sense climatització”, que assegura que no es va instal·lar fins al 1995, coincidint amb l’obertura al públic de l’exposició. Amb tot, des del museu s’esgrimeix que, prèviament a la seva exhibició, van estar guardades a l’espai de reserva, juntament amb la col·lecció d’art romànic, amb pintures murals com les de Sant Climent de Taüll. Un entorn considerat “l’adequat” fins aquell moment i equiparables a altres museus de l’Estat. La sortida dels murals de Sixena del MNACSalillas també ha lamentat que el Museu Nacional no vulgui traslladar ara les pintures a Sixena però, en canvi, sí que permetés que aquestes viatgessin a Nova York i Londres entre els anys 70 i els 90. “Jo les desmunto quan vull però per anar a Sixena, que està més a prop, no es poden desmuntar”, ha criticat, un extrem que des del MNAC s’ha volgut precisar. Així, l’equipament ha esgrimit a l’ACN que només han sortit del museu alguns fragments desmuntables de les pintures que serveixen per accedir als arcs, de l’entorn de 70 centímetres per 50. Concretament, es va traslladar al Metropolitan Museum of Art de Nova York entre el febrer i el maig de 1970 dues peces petites coincidint amb l’exposició ‘The Year 1200’. Entre el març i el juliol de 1997 també van tornar al mateix museu americà un dels dos fragments més un segon per a l’exposició ‘The Glory of Bizantium. Art and Culture of the Middle Bizantine’.Finalment, el 1984 aquests mateixos dos van participar en la mostra ‘English romanesque’ de la galeria Ayward de Londres.El polèmic estat de les obresPreguntat sobre el polèmic estat de les obres que van arribar al desembre procedents del Museu de Lleida, Salillas demana evitar “agitar” la “polèmica” perquè “estan com han d’estar”, i recorda que els tècnics fan fotografies com a proves a la sortida i l’entrada dels equipaments. Els alabastres que pertanyien al Retaule del Nen Jesús assegura que van sortir en mal estat de Sixena, mentre que els de Santa Ana sí que estaven en bon estat i, per aquest motiu, s’exposaven. El president d'Aragó i la mateixa consellera de Cultura van denunciar el mal estat en què van arribar al monestir fins al punt que van apuntar a la possibilitat de demanar indemnitzacions pel “maltractament” que asseguraven que havien patit. Reclamar altres obres de Sixena L’alcalde de Vilanova de Sixena ha volgut sortir al pas de les crítiques que des de Catalunya s’han formulat assegurant que l’Aragó només reclamava les obres a equipaments del principat. Salillas ha explicat a l’ACN que només reclamen les obres que van ser adquirides per altres equipaments o territoris posteriors a 1923, any en què es va aprovar la declaració del monestir de monument nacional, una figura que en garanteix la “protecció”. Així, ha assegurat que hi ha obres anteriors a aquesta data que estan a Catalunya i que no s’han reclamat, com el Retaule de Nostra Senyora dels Àngels, ubicat al MNAC i comprat per la Junta de Museus als anys 20.En aquest sentit, l’alcalde aragonès ha lamentat que el MNAC no els permeti accedir als seus arxius per comprovar la data d’entrada de diverses obres d’art.


  0 0

  L'edició 'Bonus Track' s'ha celebrat amb totes les entrades exhaurides després de la suspensió dels concerts el passat 1 d'octubre

  ACN Sant Cugat del Vallès.-El Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès i el seu entorn acull aquest diumenge el 'Bonus Track' del festival de música Petits Camaleons amb totes les entrades exhaurides. D'aquesta manera, es recuperen part dels concerts que es van suspendre el passat 1 d'octubre atesa la situació que es va viure al país. Joan Miquel Oliver, la Fundación Tony Manero i The Penguins han estat els plats forts del matí, mentre que a la tarda arribarà un dels concerts més esperats, el de Txarango. El director artístic del festival, Albert Puig, ha explicat a l'ACN que estan molt satisfets perquè "hem pogut salvar aquesta edició del festival" després dels fets de l'1-O, tot i que ha estat "una versió més reduïda". El festival també compta amb concerts per a nadons i batucades. Puig ha dit que l'objectiu del certamen és "mostrar la música tal com és i no infantilitzar-la".


  0 0

  L'edició 'Bonus Track' s'ha celebrat amb totes les entrades exhaurides després de la suspensió dels concerts el passat 1 d'octubre

  ACN Sant Cugat del Vallès.-El Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès i el seu entorn acull aquest diumenge el 'Bonus Track' del festival de música Petits Camaleons amb totes les entrades exhaurides. D'aquesta manera, es recuperen part dels concerts que es van suspendre el passat 1 d'octubre atesa la situació que es va viure al país. Joan Miquel Oliver, la Fundación Tony Manero i The Penguins han estat els plats forts del matí, mentre que a la tarda arribarà un dels concerts més esperats, el de Txarango. El director artístic del festival, Albert Puig, ha explicat a l'ACN que estan molt satisfets perquè "hem pogut salvar aquesta edició del festival" després dels fets de l'1-O, tot i que ha estat "una versió més reduïda". El festival també compta amb concerts per a nadons i batucades. Puig ha dit que l'objectiu del certamen és "mostrar la música tal com és i no infantilitzar-la".

  El festival Petits Camaleons 'Bonus Track' ha portat aquest diumenge a l'escenari de Sant Cugat del Vallès els grups de The Penguins –regaae per a xics-, Txarango, Joan Miquel Oliver, Fundación Tony Manero, Coriolà i Bonobos. Es tracta d'una versió "reduïda" del cartell que havia d'actuar el passat 30 de setembre i 1 d'octubre amb motiu de la sisena edició del certamen. Amb tot, l'organització del festival va decidir suspendre'l pels fets ocorreguts a Catalunya amb motiu del referèndum. El director artístic del certamen, Albert Puig, ha explicat que el mateix dia 1-O "alguns grups ja estaven provant el so, però tal com van anar succeint els esdeveniments vam veure que era impossible fer-ho". L'organització va decidir suspendre el festival i tornar l'import de les entrades però, tal com ha relatat Puig, "molta gent ens va dir que no els tornéssim els diners". Malgrat aquesta situació, l'edició 'Bonus Track' del festival se celebra aquest diumenge amb totes les entrades venudes i un gran èxit de públic. L'Anna Corberó és la mare d'una nena de nou mesos i és el primer cop que assisteix al Petits Camaleons: "tenia moltes ganes de venir perquè sempre n'he sentit a parlar molt bé i tenia ganes de provar-ho". De la seva banda, l'Ignasi Martorell, pare d'un nen de vuit mesos i una nena de tres anys, ha explicat que els seus fills s'ho estan passant molt bé, ja que els hi agrada molt la música. El cartell del festival Petits Camaleons no està format per grups de música que toquen exclusivament per a infants o un públic familiar. Aquesta era una de les premisses bàsiques que tenia l'organització del festival. "Volem que s'ho passin igual de bé els pares que els fills i, amb sis anys d'història, constatem que és així", ha expressat el director artístic del certamen. Segons Puig, al festival "tot està fet a mida per a ells, tenen espais reservats, un volum adequat i els concerts són més reduïts, però volem mostrar la música tal com és i no infantilitzar-la".


  0 0

  El projecte Llacuna de l'escola ELISAVA guanya el diploma al millor espai transformat

  ACN Barcelona.-Unes 170.000 persones han passat per les instal·lacions i els espais transformats del Festival Llum Bcn, que per primera vegada s'ha fet al barri del Poblenou de Barcelona. Segons un comunicat de l'Institut de Cultura, aquesta setena edició ha estat "la més ambiciosa fins ara". Enguany hi hagut 35 participants, entre artistes, companyies i escoles, que han presentat 47 muntatges diferents com instal·lacions, espectacles, mitgeres i espais transformats. El projecte Llacuna, de l'escola de disseny i enginyeria ELISAVA ha guanyat el diploma al millor espai transformat per la seva capacitat de "modificar l’espai i la seva configuració física a partir de la utilització de la llum i la il·luminació i la capacitat per a proposar una nova experiència urbana al públic a partir del disseny del projecte i la seva interacció amb el lloc".

  El jurat del Festival Llum Bcn també ha atorgat una menció especial al projecte 15.000 grams (ETSAB, UPC) per la seva "capacitat per a obtenir un resultat òptim pel que fa al recurs lumínic a l’hora de proposar una nova experiència de l’espai públic amb uns mínims recursos, la capacitat de suggerir una interacció amb diferents tipus de públics amb l’obra i l’originalitat pel que fa a la utilització del recurs llum d’una manera creativa i innovadora, tot aprofitant la configuració de l’espai i el programa del lloc”.


  0 0

  Les principals atraccions d'enguany han estat el 'photocall' de 'Joc de trons' els tornejos de videojocs i el 'laser tag'

  ACN Vic.-El Vicòmic, la nova fira del còmic de Vic, ha tancat portes aquest diumenge amb rècord de públic: 4.000 visitants, un miler més que l'any passat. Els organitzadors s'han mostrat "moltcontents amb la rebuda" que ha tingut aquesta edició. "Els visitants s'ho han passat d'allò més bé i això ens encanta", han detallat en declaracions a l'ACN. Entre les activitats que han tingut més èxit destaquen "el photocall amb el tro de 'Joc de trons', els tornejos de videojocs o el laser tag". Les xerrades d'Àlex Santaló i Pep Prieto sobre les pel·lícules i sèries de còmics han estat de les més aplaudides i també ha tingut molt èxit el curs d'escriptura creativa a càrrec de Ricard Ruiz o l'actuació en directe de la 'youtuber' Miree, que ha interpretat versions dels 'openings' més coneguts de l''anime japonès'. Entre els convidats d'aquesta edició també hi havia il·lustradors com Dànius o Jandro González.


  0 0

  L’escriptor nord-català publica ‘Jo soc aquell que va matar Franco’, últim premi Sant Jordi, que reinventa la història imaginant que Franco va declarar la guerra als Aliats

  ACN Barcelona.-L’escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís (Perpinyà, 1963) fa un nou exercici literari reinventant la història i imaginant que Franco va declarar el 1940 la guerra als Aliats. Amb una picada d’ull a la signatura dels poemes d’Ausiàs March, ‘Jo soc aquell que va matar Franco’ (Proa) imagina que el general s’uneix a Hitler i travessa els Pirineus, bombardejant el camp francès d’Argelers on, juntament amb altres exiliats republicans, malviu el protagonista de l’obra, Agustí Vilamat. Una ucronia que busca “escurçar feliçment” el regnat del dictador, segons ha explicat el mateix Lluís en una entrevista amb l’ACN. “És una venjança literària, inútil i vana, però m’he volgut permetre el luxe”, ha assenyalat.

  Lluny de ser un assaig polític de ficció, l’escriptor parteix dels versos de Pere Quart que va llegir als 16 anys al Canigó -‘Malfia’t de la història. Somnia-la i refés-la!- per donar a llum un relat “coherent i versemblant” que, partint de la realitat, ficciona el final de la dictadura però amb inevitables paral·lelismes amb l’actualitat. Un futur diferent per a CatalunyaAmb tot, l’escriptor nord-català va escollir el “canvi històric” que li va semblar més versemblant pel context geopolític dels anys 40, no en base a l’actualitat. “Crec que si Franco realment hagués declarat la guerra als Aliats no hauria sobreviscut. El franquisme s’hauria extingit i, probablement, s’hauria restablert la democràcia a Espanya i potser el futur de Catalunya hauria estat diferent”, ha reblat. En aquest sentit, considera que li genera un “dolor afegit” que, a part de la dictadura, Catalunya hagués patit una “submissió”. “Els catalans vam perdre la guerra dues vegades, una com a demòcrates i una altra com a catalans”, ha lamentat. Joan-Lluís Lluís, però, no només passa comptes amb la dictadura, sinó que també ho fa amb els Aliats i amb els Estats Units, que literàriament acaben deixant Catalunya a l’estacada, una actitud que recorda la resposta europea al procés sobiranista. També deixa entreveure el paper de la República espanyola, que sobreposa Franco per sobre del seu posicionament contrari a la independència catalana.La novel·la està protagonitzada per Agustí Vilamat, que neix el 1916 a Solsona i descobreix la seva curiositat pel català gràcies a una advocat que li regala les reistes de ‘La Mainada’. L’únic moment real és l’execució de Lluís Companys però, amb tot, hi apareixen desenes de personatges de la història amb un paper que mai van viure. Així, el lector hi trobarà Queipo de Llano, Ventura Gasol o Manuel Azaña, entre molts d’altres.Distingit amb premis com el Crexells (‘El dia de l’os), el Lletra d’Or (‘Les cròniques del déu coix’) i el Crítica Serra d’Or (‘Aiguafang’ i ‘El navegant’), Joan-Lluís Lluís hi suma ara el Premi Sant Jordi.


  0 0

  El festival es concentra aquest cop en tres diumenges del mes de març

  ACN Llorenç del Penedès.-El cicle Sonaprop de Llorenç del Penedès comptarà aquest any amb Mazoni com a cap de cartell. El festival, que arriba a l'onzena edició, arrencarà el diumenge 4 de març a la finca Heretat Sabartès, escenari habitual del cicle, on Mazoni hi durà el darrer treball, 'Carn, os i tot inclòs'. La setmana següent, diumenge 11, actuarà l'osonenc Guillem Roma amb el disc 'Connexions', mentre que diumenge 25 de març el festival tancarà amb el concert del grup Riu, del Baix Llobregat, guanyadors de la quarta edició del Concurs de Sons de la Mediterrània, els quals treballen en el seu quart disc de folk. Tots els concerts, organitzats per l'ateneu El Centre, començaran a les 19 h i comptaran amb un maridatge de vins i caves Sumarroca.


  0 0

  L'exposició sobre un dels pioners de la fotografia moderna s'organitza per primera vegada en vint anys

  ACN Barcelona.-La Fundació Mapfre ha encetat la programació expositiva de 2018 a Barcelona amb una mostra sobre el fotògraf hongarès Brassaï, Gyulá Halász. Es tracta d'un recorregut exhaustiu per la trajectòria de l'artista que aborda la seva fascinació per la vida nocturna de París, repassa com va esdevenir un dels pioners de la fotografia moderna en treballar amb un estil "franc" i "directe" i mostra com amb el seu talent aconseguia retratar instants de la vida quotidiana amb imatges "icòniques" i amb "molta força". L'exposició, que es podrà veure des d'aquest dimarts fins el 13 de maig, compta amb més de 200 peces entre fotografies d'època, dibuixos, una escultura i material documental. De fet, és la primera retrospectiva que s'organitza a nivell mundial des de l'any 2000 i torna a l'Estat després de 25 anys.


  0 0

  El dramaturg vol obrir una reflexió entorn les violacions i el judici social de l'agressió en grup a una noia durant les festes de San Fermín

  ACN Viladecans.-Jordi Casanovas està preparant una obra teatral sobre el cas de 'La Manada', en què cinc nois estan acusats de violar en grup una noia de 18 anys durant les festes de San Fermín de Pamplona l'estiu del 2016. El dramaturg treballa des de finals de desembre en la transcripció del judici que va tenir lloc el passat mes de novembre amb l'objectiu d'obrir una reflexió social. "És interessant veure el tipus de relacions que alguns homes tenen amb les dones, i analitzar la predisposició i cultura de la violació que a vegades està al cap de certs homes", apunta Casanovas a l'ACN en una entrevista des del teatre Atrium de Viladecans, assegurant que "és esfereïdor veure com s'expliquen els acusats". Al mateix temps, l'autor destaca que vol incidir en el judici social que s'ha generat entorn aquest cas, en el qual s'ha senyalat que la denunciant podria haver consentit la presumpta agressió sexual.

  Casanovas tot just acaba d'estrenar 'Mala broma', que defineix com una reflexió entorn els límits de l'humor i els rols de gènere, i assegura que vol seguir generant reflexions vers les relacions entre homes i dones. Per aquest motiu s'ha endinsat en el judici de 'La Manada' i treballa en la seva transcripció per acabar creant un nou projecte teatral, que ja ha anunciat que s'anomenarà 'Jauría'. "Vull treballar els cinc testimonis dels cinc acusats i el de la denunciant", senyala, destacant que "no és tant important determinar si els acusats són culpables o innocents, sinó veure com expliquen allò que va passar". Per Casanovas, es tracta d'una anàlisi "impactant", mentre remarca que considera de molta transcendència "veure com arriba un moment en què bona part de la societat canvia el focus de posició i aconsegueix que la denunciant acabi semblant culpable".El dramaturg considera "molt preocupant" que el cas pugui adoptar aquest gir entre l'opinió pública. "Aleshores ja no es tracta d'un problema d'una sèrie d'homes, sinó que estem parlant d'un problema de tota una societat", sentencia Jordi Casanovas, que explica que va decidir endinsar-se en aquest projecte quan va tenir accés a les declaracions del judici. "No era un tema que volgués tractar des d'un inici, però quan vaig començar a llegir i vaig veure que podia tenir un sentit fora de l'actualitat, va ser quan ho vaig agafar com a material", relata.Casanovas no s'ha marcat, per ara, un calendari d'estrena ni tampoc té en ment qui podrien ser els actors que encarnessin els protagonistes de l'obra, si bé admet que no té previst ser ell qui la dirigeixi. Recordant l'experiència viscuda l'any 2014 amb 'Ruz-Bárcenas', on també es va basar en la transcripció de les declaracions judicials, l'autor confia en despertar l'interès d'alguna sala per accelerar el projecte. En aquella ocasió, l'estrena va arribar tant sols cinc mesos després de començar a escriure perquè Teatro del Barrio s'hi va interessar i desitja que la sort es repeteixi: "Ve de gust que els teatres també tinguin cintura per parlar de temes d'actualitat", apunta.


  0 0

  Es creen tres nous espais d'exposició i l'Ajuntament vol impulsar-hi cursos de formació reglada en camps com l'escriptura

  ACN Girona.-El centre cultural La Mercè de Girona es reinventa amb l'objectiu d'arribar a ser "pol de referència" del sector a Girona ciutat. El projecte s'estructura al voltant de tres grans eixos: formació, reflexió i creació. La intenció de l'Ajuntament, com ha subratllat el regidor Carles Ribas, és que el centre "bombegi" cultura. Per això, s'incorporen tres nous espais expositius –un dels quals, el mateix claustre- on al llarg de l'any, entre d'altres, s'hi mostraran obres del fons d'art contemporani de l'Ajuntament. Ribas també ha dit que La Mercè ha de ser "un espai de trobada"; per això, es vol potenciar com a espai de gaudi i relax. Finalment, l'Ajuntament vol que el centre aculli cursos de formació reglada, a imatge de l'Escola d'Art d'Olot. El regidor avança, en aquest punt, que una de les idees passaria per impulsar els estudis d'escriptura.


  0 0

  L'exposició sobre un dels pioners de la fotografia moderna s'organitza per primera vegada en vint anys

  ACN Barcelona.-La Fundació Mapfre ha encetat la programació expositiva de 2018 a Barcelona amb una mostra sobre el fotògraf hongarès Brassaï, Gyulá Halász. Es tracta d'un recorregut exhaustiu per la trajectòria de l'artista que aborda la seva fascinació per la vida nocturna de París, repassa com va esdevenir un dels pioners de la fotografia moderna en treballar amb un estil "franc" i "directe" i mostra com amb el seu talent aconseguia retratar instants de la vida quotidiana amb imatges "icòniques" i amb "molta força". L'exposició, que es podrà veure des d'aquest dimarts fins el 13 de maig, compta amb més de 200 peces entre fotografies d'època, dibuixos, una escultura i material documental. De fet, és la primera retrospectiva que s'organitza a nivell mundial des de l'any 2000 i torna a l'Estat després de 25 anys.

  Comissariada pel conservador en cap del Departament de Fotografia del Museum of Modern Art de Nova York entre 1991 i 2011, Peter Galassi, la retrospectiva està agrupada en dotze seccions temàtiques, en que les grans protagonistes són les dues dedicades al París dels anys 30. I és que Brassaï va mantenir una intensa activitat durant aquesta època al voltant de París i la seva vida nocturna. L'hongarès sentia fascinació per la capital francesa per això la seva obra està plena de retrats, nus, natures mortes, imatges de la vida quotidiana, racons pintorescos i monuments copsats durant el dia. "Els anys 30 va fer una sèrie de fotografies de París durant la nit com ningú havia fet abans. Va retratar parts de la ciutat millor que com s'havia fet fins el moment", ha detallat el comissari de la mostra Peter Galassi. D'aquesta manera, Brassaï, es va convertir en una de les figures més destacades entre els fotògrafs europeus i americans perquè, en el període d'entreguerres, va enriquir molt el potencial de la fotografia com a forma d'expressió artística. Precisament, Peter Galassi, ha explicat que a principis de segle, la fotografia només es valorava en funció de la seva capacitat per emular l'aparença de les arts més tradicionals. Al voltant de 1930 va sorgir una nova generació de persones que van impulsar una nova tradició en la fotografia ordinària en blanc i negre que la va convertir en un art "molt ric". Van rebutjar l'anterior concepció de la fotografia i van explorar en el potencial artístic de les instantànies comunes i corrents. "Brassaï va fer aquest descobriment i el va portar fins a les seves últimes conseqüències", ha explicat Galassi. Entre les 12 seccions de l'exposició hi ha 'París de nit'. Aquí s'hi pot veure una visió molt personal de l'artista que va quedar materialitzada en moltes de les fotografies presents. Els treballs evoquen el ritme dinàmic i vibrant de la ciutat. 'Plaers' agrupa imatges protagonitzades per petits delinqüents, prostitutes i altres personatges dels baixos fons de París, juntament amb altres entreteniments públics. Tot i que l'especialitat de Brassaï va ser la nit, amb 'París de dia' s'ofereixen monuments, racons pintorescs o detalls de la vida quotidiana. 'Grafits', en canvi, presenta les instantànies dels grafits que apareixien a les parets de la capital francesa, mentre que amb 'Minotaure' es reuneixen els treballs que el fotògraf va fer pel primer número d'una revista i que significaria l'inici de l'amistat amb Picasso. L'exposició també compta amb temàtiques sobre personatges i llocs i coses. Finalment, entre les darreres seccions de la mostra hi ha fotografies que l'autor va retratar en reunions de l'alta societat, imatges del cos femení que manifesten l'urgència carnal de Brassaï, retrats de Pablo Picasso, Salvador Dalí o Henry Miller, persones dormint i una col·lecció d'instantànies preses en llocs poc familiars pel fotògraf.


  0 0

  Es creen tres nous espais d'exposició i l'Ajuntament vol impulsar-hi cursos de formació reglada en camps com l'escriptura

  ACN Girona.-El centre cultural La Mercè de Girona es reinventa amb l'objectiu d'arribar a ser "pol de referència" del sector a Girona ciutat. El projecte s'estructura al voltant de tres grans eixos: formació, reflexió i creació. La intenció de l'Ajuntament, com ha subratllat el regidor Carles Ribas, és que el centre "bombegi" cultura. Per això, s'incorporen tres nous espais expositius –un dels quals, el mateix claustre- on al llarg de l'any, entre d'altres, s'hi mostraran obres del fons d'art contemporani de l'Ajuntament. Ribas també ha dit que La Mercè ha de ser "un espai de trobada"; per això, es vol potenciar com a espai de gaudi i relax. Finalment, l'Ajuntament vol que el centre aculli cursos de formació reglada, a imatge de l'Escola d'Art d'Olot. El regidor avança, en aquest punt, que una de les idees passaria per impulsar els estudis d'escriptura.

  Nova imatge per a una nova etapa. El centre cultural La Mercè de Girona encara aquest 2018 amb l'objectiu de convertir-se en atractiu del sector a la ciutat. El projecte gira al voltant del trinomi formació-reflexió-creativitat i, com concreta Carles Ribas, la intenció és que La Mercè sigui "un espai que deixi pòsit"."Fem una nova mirada de La Mercè cap a dins i cap enfora, amb la voluntat que la ciutadania s'hi acosti", ha afegit el regidor. "Allò que volem és que l'equipament bombegi cultura cap a la ciutat", hi ha afegit Carles Ribas. Per això, l'Ajuntament ja ha començat a concretar propostes específiques per impulsar cadascun dels eixos en què es vertebra el projecte.En l'àmbit formatiu, el consistori vol seguir consolidant l'Escola Municipal d'Art (EMA) i l'Escola Municipal d'Humanitats (EMHU). I aquí, Carles Ribas ja avança que es treballarà perquè La Mercè aculli formació reglada, a imatge de l'Escola Municipal d'Olot (on es fan cicles formatius d'FP). El regidor ja avança que la proposta "no entrarà en conflicte" amb els ensenyaments que acull la capital de la Garrotxa i posa com a exemple que un dels camps que es pot impulsar a Girona és el de l'escriptura. A més, Carles Ribas assegura que hi ha empresaris a la ciutat (en sectors com la rellotgeria o els audiovisuals) que "reclamen que Girona tingui una oferta reglada" en el camp de les arts.Punt de trobada i gaudiEn paral·lel, el regidor també ha dit que La Mercè ha de ser "espai de trobada" per a la ciutat. Per això, per una banda, s'han instal·lat hamaques al pati, es vol potenciar la zona de bar i terrassa o instal·lar-hi ordinadors amb wi-fi.Per potenciar aquesta part de gaudi i relax, Carles Ribas ha explicat que un dels altres objectius és que La Mercè aculli concerts i exposicions de joves creadors, amb l'objectiu d'impulsar els intercanvis en el món de l'art. I en el camp de la música, el regidor ja ha avançat, per exemple, que el centre cultural serà el principal escenari del festival de jazz a la ciutat.Nous espais expositiusPel què fa a la creativitat, un dels punts forts del projecte és que es reforça l'àmbit expositiu amb l'obertura de tres nous espais que s'afegeixen a la sala d'exposicions. El primer és el mateix claustre, on a partir d'ara ja s'hi podrà veure de forma contínua una selecció d'escultures (les primeres, de Samuel Salcedo).El segon és un plafó al vestíbul, que servirà com a espai complementari per ampliar continguts d'activitats que tinguin lloc a La Mercè. S'inaugurarà coincidint amb el Festival MOT i s'hi exposarà una mostra de fotografies de la vida als camps de refugiats.Per útim, el tercer i últim dels espais es trobarà a la Sala Pati. Aquí s'hi aniran exhibint quadres i obres que formen part del fons d'art contemporani de l'Ajuntament de Girona (sota el nom 'Una obra, un artista'). Qui ha inaugurat la selecció és un quadre d'Antonio Beneyto i, a partir del març, el protagonista serà Josep Niebla.Al maig, Temps d'art Carles Ribas ja ha avançat que La Mercè s'ha de posar en relació també amb altres equipaments i iniciatives culturals de la ciutat. Aquí, hi ha esmentat el mercat d'art La Volta, la Casa de Cultura o la Casa Pastors (que acollirà el futur Museu d'Art Contemporani).Per últim, i dins la voluntat de projectar La Mercè, el regidor ha avançat que aquest mes de maig el centre cultural serà l'eix d'una nova iniciativa cultural: 'Temps d'art', que tindrà lloc just després del Temps de Flors. La proposta es presentarà en els propers dies, que serà quan se'n detalli el contingut.


  0 0

  L'escriptor segueix molt interessat en la traducció i admet que li costa "trobar el camí de la poesia", però no descarta fer-ne més

  ACN Barcelona.-Aquest mes de febrer coincideixen a les llibreries quatre novetats de Feliu Formosa publicades per Pagès Editors, Adesiara, la revista 'El Procés' i 'Núvol', que mostren les facetes de l'autor: el poeta, el dietarista, l'home de teatre i el traductor. Així, Pagès Editors publica 'Papallona de l'ombra', una tria personal de poemes de Formosa; 'Núvol' reedita el dietari 'El present vulnerable'; l'editorial Adesiara publica 'El meu piano blau', que es pot considerar el testament poètic d'Else Lasker-Schüler, i va ser traduït per Formosa, i la revista 'El Procés' dedica el seu número 9 a un monogràfic únic i especial d'unes 240 pàgines sobre la seva figura. Als seus 83 anys, Formosa ha apuntat que la traducció el segueix "interessant molt" i està molt content que s'hagi publicat el llibre de Lasker-Schüler. Ha assenyalat que li costa trobar el camí de la poesia una altra vegada, tot i que no descarta tornar-s'hi a posar.

  'Núvol' ha publicat 'El present vulnerable', una obra que s'edita per tercera vegada després que fos publicat per primera vegada l'any 79. A 'El present vulnerable', Formosa recull fets de la vida quotidiana, descripcions d'un lloc o d'un ambient, creacions literàries, reflexions socials i polítiques de l'època, anàlisis minucioses de la feina pròpia, informes de lectures i transcripcions de somnis. "Ha tingut tres vides en 40 anys i és un llibre que es resisteix a morir", ha assegurat Bernat Puigtobella, editor de 'Núvol', al temps que ha recalcat que al seu moment el llibre va ser una fita amb texts escrits amb "molt autenticitat".L'editorial Adesiara ha publicat 'El meu piano blau', que es pot considerar el testament poètic d'Else Lasker-Schüler, i que va ser traduït per Formosa. La publicació inclou els poemes en alemany i les seves traduccions al català. "Al llibre hi ha una part dedicada a la memòria del seu fill", ha ressaltat Formosa. "Else Lasker-Schüler va ser una poetessa molt especial amb una imaginació desbocada i crec que és una poetessa única". 'Papallona de l'ombra''Papallona de l'ombra' és una tria personal de Feliu Formosa i abraça els 45 anys de la seva carrera. "Una tria personal des del 73 fins l'actualitat amb diferents temes com l'amor, la relació amb l'altra i la mort i són 110 poemes en 11 capítols i acompanyat amb 14 il·lustracions", ha explicat l'editora Eulàlia Pagès. Sobre aquest llibre, Formosa ha ressaltat que va escollir a partir dels que "podien ser més actuals i més aconseguits com a poemes, és un treball de tria", ha afegit. Aquest recorregut repassa dotze llibres de poemes justament quan el poeta acaba de fer els 83 anys. 'El Procés'La revista 'El Procés' dedica el seu número nou a un monogràfic únic i especial d'unes 240 pàgines sobre la figura de Feliu Formosa i aquest és el primer número que es dedica a un poeta viu. La seva idea de fons és descobrir qui és Formosa, no fer cap mena d'assaig crític sobre ell sinó deixar a la gent que parlés d'en Feliu sobre la seva vida i obra. Joaquim Armengol, editor de la revista, ha recalcat que també s'ha inclòs un article de tota la seva vida teatral, també hi ha textos inèdits de l'escriptor. Activitat actualFormosa, dotat amb una gran memòria, s'ha mostrat molt actiu. "Sempre que em trucaven per fer coses, sempre hem resistia i ara últimament tinc una actitud contrària perquè al tenir 83 anys penso que si em demanen un pròleg o una presentació ho faig perquè encara estic viu. Faig la viu-viu", ha bromejat. Ha recordat que Juan Luis Panero va dir quan tenia 70 anys que la poesia l'havia abandonat. Formosa ha assegurat que a ell li passa exactament el mateix. "Ara tinc un llarg diari inèdit i em costa trobar el camí de la poesia una altra vegada, però no ho descarto", ha afegit l'escriptor. Sobre aquest dietari inèdit, ha apuntat que té dues parts, una el 2015 i l'altra el 2016. De fet, al número de la revista 'El Procés' hi ha un fragment d'aquest dietari i que se centra en la seva relació amb Montserrat Roig. A la roda de premsa també ha assenyalat que li agrada anar al teatre a saludar a antics alumnes seus. "Sóc molt amic de la gent de teatre i són molt bona gent, tenen un ofici molt complicat i toquen molt de peus a terra". Ho ha comparat amb els poetes que a vegades estan en un pedestal.


  0 0

  L'ajuntament demana reconsiderar la decisió, recorda l'acord plenari que estableix l'ús preferencial del valencià i manifesta que els senyals són pictogrames universals

  ACN València .-La delegació del govern espanyol al País Valencià ha enviat requeriment a l'Ajuntament de Bellreguard (Safor) perquè en el termini d'un mes canviï la retolació de trànsit als carrers dels municipi "almenys en castellà" i adverteix de possibles infraccions. El requeriment està motivat després que la delegació del govern espanyol hagi tingut coneixement de la petició d'anul·lació d'una multa d'aparcament interposada per un ciutadà, que al•lega incomprensió en estar el senyal retolat únicament en valencià.

  L'Ajuntament de Bellreguard ha demanat a través d'un escrit de resposta al govern espanyol que reconsideri la decisió en favor de la pluralitat i el respecte a la diversitat lingüística. Així mateix, recorda l'elevat cost que tindria canviar tota la senyaletica del municipi (entre 85 i 115 euros per senyal) i sol•licita que, en el cas que la decisió no sigui reconsiderada, que el requeriment pugui fer-se de manera progressiva per aprofitar al màxim la vida útil dels senyals ja instal•lats i d'aquesta manera no desestabilitzar el pressupost municipal. Així mateix, demana a la delegació del govern espanyol la reciprocitat de l'obligació en la senyalística existent en el terme municipal de Bellreguard en vials de competència estatal que hi travessen, com la N332.Acord plenari per l'ús preferencial del valencià A l'escrit al qual ha tingut accés l'ACN, manifesta que en cap cas l'Ajuntament de Bellreguard atempta contra el text constitucional i argumenta que a l' article 103.3 s'estableix l'obligació de les administracions públiques de servir amb objectivitat els interessos generals, així com per analogia a l'article 6.1 de la Llei 7\/1985 de 2 d'abril de Bases Reguladores de Règim Local. En aquest sentit, recorda l'acord plenari al qual es va arribar l'any 1992 i pel qual s'aprova l'ús preferencial del valencià en la retolació sense cap esmena per a la modificació del mateix, la qual cosa indica la voluntat general dels veïns i les veïnes de Bellreguard així com de la resta, d'aprovar-lo i donar-li suport, i a més "entenent que la retolació dels senyals dins del municipi ofereixen un plus d'informació i una mostra d'autoestima cap a la llengua pròpia i oficial de la Comunitat Valenciana".La resposta de l'Ajuntament continua argumentant que els senyals de trànsit, com a pictogrames, "tenen una lectura universal basada en el llenguatge visual més que en l'escrit" i que la retolació en valencià "no pot portar a confusió a una persona conductora que es troba en les seves plenes capacitats i té el coneixement requerit per a l'obtenció del permís de conducció". A més, recorda les similituds entre el castellà i el valencià i posa com exemple 'Prohibido aparcar en año impar \/ Prohibit aparcar en any imparell'; ó, 'autobuses \/ autobusos'."Persecució per l'ús de les llengües cooficials" El consistori afegeix que "la persecució per part del govern estatal als municipis i altres institucions per l'ús de llengües cooficials sí atempta greument contra allò recollit en l'article 3.3 de la Constitució Espanyola, que diu: 'La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció'".En aquesta línia afegeix que les polítiques dutes a terme per l'executiu espanyol "pretenen acabar amb esta riquesa cultural, sense respectar allò més característic i bàsic de l'Estat espanyol: la seva diversitat cultural, la qual queda sense la protecció necessària i el respecte merescut". El consistori recorda que el reglament municipal de l'ús preferencial del valencià mai ha estat posat en dubte per cap equip de govern, ni tan sols els 4 anys que ha governat el PP. L'ajuntament manifesta "l'estupor de polítics i veïnat" davant el requeriment i ho emmarca en un altre exemple de "fer invisible la pluralitat de l'Estat i imposar el castellà a tot el territori".Campanya de protestaL'Ateneu popular La Roda de Bellreguard ha impulsat una campanya a través de les xarxes socials amb els lemes 'Sí al Valencià. Prohibit imposició'. La protesta s'ha fet viral a través de les xarxes socials amb etiquetes que mostren un semàfor en verd amb la frase 'Sí al valencià' i la senyal de prohibit a la paraula 'imposició' i ciutadans del municipi que es fotografien amb cartells. La Plataforma per la llengua del País Valencià ha mostrat el seu suport a la iniciativa i es reunirà aquesta setmana amb l'alcalde del municipi per abordar diferents sortides al requeriment enviat pel govern espanyol.


  0 0

  "A l'època franquista sabies què et podia passar si feies unes determinades coses, però ara no ho saps", critica

  ACN Barcelona.-El poeta i traductor Feliu Formosa ha dit aquest dilluns que l'estat espanyol és una "dictadura" i que hi ha "censura". En una roda de premsa, ha assenyalat que a l'època franquista un sabia on estava i què li podia passar si feia unes determinades coses i "era molt dur", però ara un no sap què li pot passar i és "una cosa tremenda. És una cosa que no havia viscut mai", ha afegit. Ha apuntat que dues amigues seves d'Igualada estan citades al jutjat al març amb 50 persones més per haver obstruït la carretera del Bruc. "Com pot ser això? És la cosa més angoixant que et puguis imaginar, no? Fins on arribaran? Puigdemont ha guanyat les eleccions però no pot venir perquè l'empresonen, on som? què passa?", s'ha preguntat el poeta.

  Formosa ha recordat que realitzava junt amb una altra persona la propaganda clandestina del PSUC. "Venia una sola persona a recollir el material i fèiem anar la multicopista", ha apuntat i ha recordat també que després a Terrassa va formar part del moviment obrer. "Què hauria passat ara si repetíssim el que fèiem a Terrassa d'anar a la Font de les Canyes un centenar de persones a escoltar què deia Cipriano Garcia?", ha preguntat l'escriptor. L'escriptor ha fet aquestes declaracions aquest dilluns quatre novetats que mostren les facetes de l'autor: el poeta, el dietarista, l'home de teatre i el traductor.Pagès Editors publica 'Papallona de l'ombra' és una tria personal de poemes de Formosa; 'Núvol' reedita 'El present vulnerable'; l'editorial Adesiara publica 'El meu piano blau', que es pot considerar el testament poètic d'Else Lasker-Schüler, i va ser traduït per Formosa, i la revista 'El Procés' dedica el seu número 9 a un monogràfic únic i especial d’unes 240 pàgines sobre la seva figura.


  0 0

  Els cinc concert seran gratuïts i se celebraran a la Basílica de Santa Maria

  ACN Igualada.-La 25a edició del Festival Internacional d'Orgue d'Igualada, que arrencarà aquest diumenge 25 de febrer i s'allargarà fins el 25 de març, comptarà amb organistes procedents de Bèlgica, Itàlia, els Estats Units i Rússia. Tots els concerts, que tindran lloc al llarg de cinc diumenges, seran gratuïts i se celebraran a la Basílica de Santa Maria de la capital de l'Anoia. La direcció artística del festival recau de nou a l'igualadí Joan Paradell, organista titular de la Capella Musical Pontifícia del Vaticà. En concret, les actuacions aniran a càrrec de Jonatan Carbó, professor d'orgue al Conservatori Mestre Joan Just i Bertran d'Igualada; el belga Ignace Michiels, organista titular de la catedral de Bruges; l'italià Enrico Viccardi, catedràtic d'orgue del Conservatori Superior de Como; el nordamericà Gail Archer, organista titular del Vassar College de Nova York; i el rus Rubin Abdullin, rector del Conservatori Estatal de Kazan.


  0 0

  La plataforma Recomana destaca que els teatres tornaran a ser l'escenari de la gala

  ACN Barcelona.-Els XX Premis de la Crítica de les Arts Escèniques se celebraran el 26 de març, com avantsala del Dia Mundial del Teatre, a La Villarroel. Així ho ha anunciat la plataforma Recomana, organitzadora de l'esdeveniment, que ha recordat que aquests premis són uns reconeixements que volen ajudar a la difusió i promoció de les arts escèniques al país. La plataforma ha destacat que els teatres tornaran a ser l'escenari de la gala de lliurament dels premis després que les tres darreres se celebressin a l'Antiga Fàbrica Damm. Dues novetats dels Premis de la Crítica són la incorporació de la categoria d'espectacle de Petit Format i que la categoria de Teatre per a Joves serà escollida, per primer cop, pels membres de Novaveu, col·lectiu de joves d'entre 16 i 30 anys que elaboren comentaris, articles i jocs de prescripció teatral amb el suport i la formació de Recomana.

  Recomana ha fet èmfasi en què els teatres tornaran a ser l'escenari de la gala De fet, la plataforma està en negociacions amb el TNC, el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, Focus (Romea, La Villarroel, Goya, Condal) i 3xtr3s per a que acullin les gales dels premis en propers anys. Així mateix, molts d'aquests teatres programaran activitats a l'entorn de la celebració per donar veu als finalistes en les diferents categories. L'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona es manté com a col·laborador dels premis, aquest any a través del programa radiofònic impulsat per Scanner FM, que difondrà el valor de la crítica entre els estudiants de la institució.La gala de lliurament dels Premis de la Crítica de les Arts Escèniques s'inclou des de 2016 dins dels actes del Dia Mundial del Teatre que organitzen l'Associació d'Empresaris de Teatre de Catalunya (Adetca) i l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC). El premis també compten amb la implicació de l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC) i la plataforma Arts del Carrer.


  0 0

  La Plataforma per la Llengua activa el portal 'www.estimelcatala.cat' per fer un enviament massiu de 'cartes' virtuals a l'executiu de Francina Armengol

  ACN Barcelona.-La Plataforma per la Llengua ha activat el web 'www.estimelcatala.cat' per reclamar al Govern de les Illes Balears que garanteixi el català com a requisit per als treballadors públics de la sanitat. L'ONG del català anima la població a posar les seves dades i fer un enviament massiu de 'cartes' virtuals a l'executiu liderat per Francina Armengol. Des de la Plataforma per la Llengua s'ha lamentat "profundament" la decisió d'Armengol de rebaixar el decret pel qual es regulava l'exigència de conèixer el català en la sanitat pública balear. L'entitat recorda en el text que més del 60% dels diputats del Parlament de les Illes Balears portaven al programa la recuperació del requisit de conèixer el català per a treballar en el sector públic de les Illes Balears, fet que representa "un mecanisme indispensable per a garantir els drets lingüístics de tots els ciutadans illencs". "Retirar el decret és, per tant, donar l'esquena a la voluntat popular", avisa la Plataforma per la Llengua.

  En la missiva al govern d'Armengol també s'assenyala que els nous professionals de la medicina i la infermeria hauran d'acreditar un nivell B2 d'anglès per a obtenir la titulació. "Un fet que podria dur a la situació insòlita que un pacient del sistema sanitari balear tingués garantida una bona atenció en anglès, però no pas en la llengua pròpia de les Illes", assenyala l'ONG del català, que recordar que el coneixement de llengua castellana és un requisit obligatori per a accedir a qualsevol plaça de l’administració. Finalment, l'entitat adverteix que si es contracta personal que no té coneixement de la llengua catalana, aquest greuge no es podrà corregir més endavant i farà que els usuaris perdin drets a l'hora de ser atesos en la seva llengua. De fet, des del 2007, la Plataforma per la Llengua ha recollit 13 casos de discriminacions greus a les Illes Balears.


  0 0

  'Animació per a les Quatre Estacions de Vivaldi' s'interpretarà en directe dijous en la inauguració de la mostra que projectarà més de 300 títols

  ACN Lleida.-L'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC) està fent els darrers assajos per preparar la banda sonora de la pel·lícula-concert que oferirà aquest dijous a la Llotja per inaugurar l'Animac 2018, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya. 'Animació per a les Quatre Estacions de Vivaldi' s'estrenarà internacionalment a Lleida i és un film animat compost de quatre peces, una per cada estació, realitzades per quatre grans animadors independents. El film el va aixecar el productor japonès Mitsuko Okamoto, en col·laboració amb l'oscaritzat director Koji Yamamura, via una campanya de crowfundig llançada el passat estiu. L'Animac projectarà més de 300 títols d'animació a partir de dijous que ve a Lleida.

  El projecte del film inaugural de l'Animac 2018 va néixer sota l'empara de la Tokyo University of the Arts, on Okamoto i Yamamura en són professors del departament d'animació. La regidora de Cultura de la Paeria, Montse Parra, considera que és un èxit que l'edició d'enguany, que té la música com a fil conductor, compti amb l'OJC per al concert inaugural. Parra ha recordat que la música i l'animació han interactuat en altres ocasions a Animac, com quan va actuar en directe Mishima. La tinent d'alcalde ha explicat que diverses activitats del programa giren entorn al món musical i que el resultat d'alguns tallers es podrà veure a la colenda de la mostra.El director de l'OJC, Alfons Reverté, ha assegurat que la pel·lícula concert de dijous és una experiència enriquidora i que feia temps que volien treballar amb Animac, ''un festival de referència''. Reverté ha posat en relleu el projecte perquè combina l'art visual amb un clàssic, fent un ''assemblatge perfecte'' lligant l'època tecnològica amb els recursos d'aquella època. A més d'assajar, Reverté ha explicat que es va a una ''segona cap d'assaig'' per encaixar amb els vídeos, que es poden adaptar a la partitura, alhora que la partitura també s'adapta a la imatge. És a dir, l'adaptació no és només de la música, sinó que hi ha interacció entre imatge i so.La descripció de la tecnologia i l'autoria de les diferents peces ha anat a càrrec de la director d'Animac. Carolina López ha remarcat que la producció japonesa s'estrena fora de Tokyo i que la tecnologia és la del ''mapping'', que també és la primera vegada que s'utilitza en aquest tipus d'esdeveniment. El film consta de quatre curtmetratges musicals, dos d'ells figuratius, els altres dos d'animació abstracta, en la més pura tradició d'animació d'avantguarda. Paral·lelament, aquest dilluns han començat les sessions escolars de l'Animac 2018. 11.000 alumnes de més de 50 centres educatius de Lleida i comarques s'han inscrit a les sessions, que es faran fins divendres a la Llotja, un rècord de participació de totes les edicions d'Animac.


  0 0

  Aplega imatges i textos en què es repassa la trajectòria del dramaturg

  ACN Barcelona.-L'Institut del Teatre homenatja amb una exposició al dramaturg Josep M. Benet i Jornet, autor d’una cinquantena de textos teatrals i guionista d'emblemàtiques sèries de televisió, qui també va exercir com a professor a l'Institut del Teatre entre els anys 1974 i 1981. L’exposició retrospectiva 'Josep M. Benet i Jornet. Descripció d’un paisatge' s'ha inaugurat aquest dilluns i aplega imatges i textos en què es repassa la trajectòria del 'Papitu', nom amb que l'autor és conegut en la intimitat. També es pot veure un muntatge audiovisual amb fragments de les seves pel·lícules i sèries, i la reproducció del passadís de la casa familiar (on l’autor tenia exposada una col·lecció de cartells de les seves obres). La mostra, una producció del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE), es troba al vestíbul de l'Institut i tindrà caràcter itinerant.


  0 0

  L'Ajuntament de Castelló d'Empúries vol programar esdeveniments de manera més regular al passeig marítim

  ACN Castelló d'Empúries .-L'Ajuntament de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) ha fet balanç aquest dilluns dels actes de celebració dels 50 anys de la construcció d'Empuriabrava. Els 150 actes que s'han programat a la marina residencial per commemorar l'efemèride han congregat fins a 120.000 persones. L'espectacle piromusical, el concert de Chambao o la cercavila de Comediants han estat algunes de les activitats amb més èxit de públic. Empès per la bona rebuda, el consistori estudia impulsar un programa d'esdeveniments de manera més regular. Per això, la voluntat és que se segueixin fent activitats a espais com el passeig marítim, on s'hi estudia mantenir l'escenari de manera semipermanent. A més, el Brava Fest, l'Oktober Fest o el Nautic Jazz Festival es mantindran al calendari. A més, Empuriabrava també vol treballar per incorporar espais públics com la plaça de les Palmeres per acollir-hi activitats. El consistori de Castelló ho argumenta també perquè a Empuriabrava, que acull fins a 75.000 persones durant l'estiu, li falten espais públics.