Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


Channel Description:

Informació amb independència - Agència Catalana de Notícies
  0 0

  El president de la Diputació de Lleida critica que el jutge hagi autoritzat que es pugui arribar a fer "per la força" i espera que el TSCJ ho aturi abans de dilluns

  ACN Lleida.-El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha titllat de "gratuïta, innecessària i que no ajuda en res" l'execució provisional de la sentència del titular del jutjat d'instrucció número 1 d'Osca, que ordena el trasllat a Sixena de 44 obres d'art que són al Museu de Lleida. En aquest sentit, ha criticat que fins i tot s'hagi autoritzat a la Guàrdia Civil que entri a l'equipament, si ho considera oportú, utilitzant la força. "Per la força és fan moltes coses però precisament aquestes entenem que no es fan ni s'han de fer", ha reblat. Reñé espera que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) resolgui abans de dilluns, dia en què està fixat el trasllat, el recurs presentat aquest dijous pel Consorci del Museu de Lleida en defensa de la unitat de la col·lecció i que, per tant, adopti mesures cautelars per aturar el procés.

  El president de la Diputació ha respost les paraules del Ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que aquest dijous va afirmar que "les sentències s'han de complir" alegant que hi està d'acord, però sempre i quan aquestes siguin fermes i s'hagi esgotat el seu recorregut judicial. També ha dit que el ministre "ha mancat de responsabilitat" perquè les seves funcions de conseller -en aplicació de l'article 155- el fan president del Consorci del Museu de Lleida i, per aquest motiu, ha de complir la llei de patrimoni cultural català que preveu mantenir la unitat de la col·lecció d'art, així com també ho resol el mandat de l'ens, que va interpel·lar en aquest sentit als seus integrants l'any 2016.Sobre la decisió del jutge d'Osca, creu que estem davant de situacions "curioses", tant per la celeritat en què s'ha fixat el trasllat de les peces pel proper dilluns dia 11 -quan el termini per presentar recurs exhaureix el proper 14 de desembre-, com pel fet que el jutge que ho ha ordenat és un substitut i precisament cessa en les seves funcions al jutjats d'Osca el proper dilluns 11 de desembre.


  0 0

  Fa 18 anys que la banda dels EUA no actua a la Ciutat Condal

  ACN Barcelona.-El grup de rock alternatiu dels EUA Pearl Jam ha esgotat totes les entrades per al concert de Barcelona, previst pel 10 de juliol de l'any vinent al Palau Sant Jordi. Les entrades han sortit a la venda a partir de 55 euros i s'han esgotat en menys de dues hores. Barcelona i Madrid són els dos únics llocs de l'estat espanyol on actuarà la banda estatunidenca. En el cas de Barcelona, fa 18 anys que el grup liderat per Eddie Vedder no hi actua i, en el cas de Madrid, en fa 11. Autors de deu discos d'estudi, des de Ten (1991) fins Lighning Bolt (2013), Pearl Jam és una de les bandes més elogiades per la crítica i el públic, amb més de 60 milions de copies venudes a tot el món.


  0 0

  Des de la Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida creuen que hi haurà una resposta ciutadana "cívica i pacífica" si s'enduen les peces cap a l'Aragó

  ACN Lleida.-El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha assegurat aquest divendres que el dia 11 de desembre, si han d'executar el trasllat a Sixena de les 44 obres d'art de les quals el titular del jutjat d'instrucció número 1 d'Osca n'ha demanat la retirada, ho faran com si és tractés d'un "préstec", fórmula que, segons ha afegit, serveix per posar en marxa un protocol que regula com es duu a terme l'arribada dels camions, l'embalatge, les fitxes corresponents, l'operació de càrrega de les peces i l'entrega d'una documentació on s'explica en quin estat és troben. Giralt ha assegurat que acompanyaran aquest procés com a "responsables" de la conservació de les obres, "com no pot ser d'una altra manera".

  El director del Museu de Lleida ha lamentat que el jutge d'Osca autoritzi a emprar, si ho considera oportú, l'ús de la força per entrar a l'equipament per endur-se les obres. "Això no és una gravera, sinó un edifici que intenta protegir uns objectes", ha sentenciat. En aquesta línia, ha negat que hi hagi hagut una "nul·la" col·laboració en tot aquest procés com afirma el jutge perquè, ha dit, en el recurs presentat pel Govern al Tribunal Superior de Justícia de Catalaunya (TSJC) s'han adjuntat dos informes elaborats des de l'equipament. Un d'ells, ha explicat, és un pla de treball sobre el procediment de trasllat que millora el presentat pel govern aragonès i, l'altre, un document de mesures de conservació preventiva per embalar les 44 peces.Per la seva banda, el portaveu de la Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida, Xavier Quinquillà, ha explicat que creu que si es materialitza el trasllat de les 44 obres "la gent es mourà per expressar de forma cívica, pacífica i respectuosa el seu clam de denúncia". També ha assegurat que aquesta situació, que veu com un aprofitament de l'aplicació de l'article 155, els genera "indefensió" i ha volgut manifestar el seu compromís en la defensa de l'equipament lleidatà i la unitat de la col·lecció. A més, ha dit que amb el trasllat "es trenquen espais i ponts de convivència" entre els dos territoris.


  0 0

  El projecte té un pressupost d'uns 700.000 euros, la meitat dels quals provenen dels plans de foment territorials

  ACN Vic.-L'Illa de la Pietat és un ambiciós projecte que ha de revolucionar el turisme a la ciutat de Vic. Es tracta d'una iniciativa de difusió turística que explicarà la història de la ciutat a través de quatre espais patrimonials que pivoten al voltant de la Pietat: l'església, el campanar, la capella fonda, el Temple Romà i el castell dels Montcada. La regidora de Turisme, Carme Bover, ha explicat a l'ACN que l'objectiu és poder explicar Vic des de tots els punts de vista, "des de l'art que van deixar els romans amb el Temple Romà, fins a l'art de fer llonganissa". En un termini de tres anys, la nova ruta turística tindrà per objectiu explicar els 2.000 anys d'història de la ciutat a través del fet artístic. El projecte es començarà a executar l'any que ve i té un pressupost de 700.000 euros, la meitat dels quals arribaran a través dels plans de foment territorials de turisme de la Generalitat.

  "Tenim un projecte molt clar i sòlid i que posa l'atenció als criteris sostenibles, socials i mediambientals que es requereixen", ha destacat la regidora de Turisme, Carme Bover. Inicialment, el projecte embrionari tenia una empremta molt marcada del pintor Josep Maria Sert, autor de les obres que pengen de les parets de la Catedral. Amb tot, però, la regidora ha explicat que no tot el sector turístic de la ciutat se sentia còmode situant la figura de Sert al mig del projecte, i per això, tot i que hi serà present com a part de la història, no hi predominarà. La idea és que una experiència audiovisual pugui guiar el turista per tota la història artística i patrimonial de Vic. A partir d'aquí, el visitant podrà "sortir a tocar" l'art per tota la ciutat, començant pel cercle més proper, al voltant de la Pietat, i estenent-se fins a arribar, per exemple, al comerç, "que també és art", ha dit Carme Bover. La redacció de l'experiència audiovisual comptarà amb l'assessorament d'historiadors de la ciutat. Pel que fa a l'aportació de l'Ajuntament, la regidora ha explicat que s'estudiarà la possibilitat d'accedir a la propera convocatòria dels ajuts europeus Feder, i així poder cobrir-ne la inversió. El projecte començarà a executar-se en un termini d'un any, un cop s'hagin acabat de redactar en detall les actuacions previstes en cadascun dels espais. La nova experiència turística podria ser una realitat a principis del 2020. Actuacions sobre el patrimoni Bover ha explicat que amb el projecte encara per concretar, l'església de la Pietat tindrà puntualment usos socials i culturals amb alguns concerts i exposicions, però la nau central no tindrà cap funció específica, ja que també cal tenir en compte que en un futur caldrà estudiar i aprofundir en les recerques arqueològiques del subsòl. Pel que fa al campanar de l'església de la Pietat, visitable puntualment des de l'any 2009, passarà a ser obert al públic regularment. Concretament, s'instal·larà un ascensor fins al penúltim replà del campanar, fins al punt on actualment hi ha una escala metàl·lica. Les actuacions a la Capella Fonda passaran per l'enderrocament del vestíbul de la capella per mostrar la façana original. S'obrirà una antiga porta a la façana exterior del castell i es recuperarà la sotacoberta. A més, és el lloc escollit per instal·lar-hi el muntatge audiovisual 'Vic, ciutat d'art' que repassarà els actius patrimonials i turístics de Vic dels darrers 2.000 anys. Les pintures de Sert que s'hi ubiquen actualment seran reubicades a la Catedral.Pel que fa al Temple Romà i el castell dels Montcada, la regidora ha explicat que es construiran rampes per poder accedir a la cota superior del temple i aconseguir que sigui un espai "molt més accessible".


  0 0

  Els directors dels equipaments se solidaritzen amb el Museu de Lleida i alerten que es pot posar en perill la integritat física d'algunes de les peces

  ACN Lleida.-Els directors i directores de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya han emès un comunicat aquest dissabte on mostren el seu "desacord" amb l'execució provisional de la sentència que obliga a traslladar al monestir de Sixena les 44 peces que formen part de la col·lecció del Museu de Lleida, una operació que el jutjat d'Osca ha fixat per aquest dilluns. En aquest sentit, els responsables dels equipaments manifesten el seu suport al museu lleidatà "en la defensa de la unitat de la seva col·lecció" i també expressen la seva preocupació perquè el trasllat pugui "posar en perill la integritat física d'algunes de les obres, tal i com els informes dels tècnics assenyalen, així com que no s'hagi dut a terme una planificació tècnica que garanteixi en tot moment la seva correcta preservació".

  Els signants del manifest asseguren que la decisió d'entregar les peces a l'Aragó "no ha tingut en compte les resolucions administratives dictades a l'empara del que estableix la Llei del Patrimoni Cultural Català, així com tampoc tots els informes de conservació que aconsellen no executar el trasllat fins que no hagi una sentència definitiva". De fet, no només pateixen pel trasllat sinó que també volen "assenyalar la manca de garanties a efectes de conservació que presenta l'espai que ha d'acollir les peces objectes del trasllat i que tampoc es garanteixi un veritable accés públic a aquest fons patrimonial en cas que aquest sigui finalment traslladat". Alhora, també lamenten que aquesta actuació "es produeixi en un context marcat per l'aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució i per la provisionalitat definida per la convocatòria de les eleccions al Parlament de Catalunya per al dia 21 de desembre".Des de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya afirmen que "estem convençuts de la legitimitat i legalitat de la compra dels objectes feta per la Generalitat i el Museu Nacional en el seu moment i, fruit d'aquest convenciment, donem suport al Museu de Lleida en defensa dels seus interessos i drets, i reivindiquem la bona gestió i conservació patrimonial efectuada". A més, també expressen la seva solidaritat "a totes les treballadores i treballadors del museu per la situació que estan patint i que afecta el desenvolupament quotidià de la seva feina, centrada en la protecció, conservació, documentació, estudi i difusió del patrimoni cultural que custodien".En concret, el comunicat el signen els responsables del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida; la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú; el Museu d’Art de Girona; el Museu del Cau Ferrat de Sitges; el Museu Frederic Marès de Barcelona; el Museu de Valls; el Museu d'Art de Cerdanyola; el Museu de la Garrotxa d'Olot; el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona; el Museu de l'Empordà de Figueres; el Museu de Manresa; el Museu Episcopal de Vic; el Museu de Reus; el Museu d'Art de Sabadell; el Museu Nacional d'Art de Catalunya, a banda del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal.


  0 0

  El bisbe de Barbastre-Montsó demana que els béns del monestir "tornin al poble d'Aragó i es faci justícia, sense més dilació"

  ACN Lleida.-El bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez Pueyo, ha insistit a reclamar l'entrega a l'Aragó de les més de cent obres d'art provinents de parròquies de la Franja que són el Museu de Lleida un cop es faci el trasllat de les 44 obres del Monestir de Sixena, una operació que confia que s'acabarà portant a terme aquest dilluns tal com ha ordenat el jutjat d'Osca. En un escrit publicat aquest dissabte al portal 'Iglesia de Aragón' on parla en nom de totes les diòcesis aragoneses, Pérez Pueyo afirma que "Sixena és un primer pas. Després hauran de venir les 112 peces que pertanyen a les parròquies de l'Aragó oriental que es van portar a territori català i que avui es troben al consorci del Museu de Lleida". Abans de res el bisbe de Barbastre-Montsó demana que els béns del monestir "tornin al poble d'Aragó i es faci justícia, sense més dilació".

  Ángel Pérez Pueyo afirma que "cal ser prudents" però "seria una gran alegria per a tots que el conflicte suscitat entre el monestir de Sixena i la Generalitat vegi per fi la llum" i ha reiterat "la importància de donar compliment a les resolucions judicials".El prelat aragonès ha recordat que fa 20 anys que les parròquies de la Franja esperen l'entrega de les 112 peces que són al Museu de Lleida, en aquest cas amb sentències vaticanes que els donen la raó. De moment, conclou, esperen "amb ardor" que dilluns es faci "la restitució efectiva dels béns religiosos del monestir de Sixena".


  0 0

  Els directors dels equipaments se solidaritzen amb el Museu de Lleida i alerten que es pot posar en perill la integritat física d'algunes de les peces

  ACN Lleida.-Els directors i directores de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya han emès un comunicat aquest dissabte on mostren el seu "desacord" amb l'execució provisional de la sentència que obliga a traslladar al monestir de Sixena les 44 peces que formen part de la col·lecció del Museu de Lleida, una operació que el jutjat d'Osca ha fixat per aquest dilluns. En aquest sentit, els responsables dels equipaments manifesten el seu suport al museu lleidatà "en la defensa de la unitat de la seva col·lecció" i també expressen la seva preocupació perquè el trasllat pugui "posar en perill la integritat física d'algunes de les obres, tal i com els informes dels tècnics assenyalen, així com que no s'hagi dut a terme una planificació tècnica que garanteixi en tot moment la seva correcta preservació". El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) també ha expressat el seu rebuig al trasllat dels béns de Sixena.

  (S'ha afegit la informació sobre el comunicat de rebuig al trasllat de les obres de Sixena que també ha emès el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya)Els signants del manifest asseguren que la decisió d'entregar les peces a l'Aragó "no ha tingut en compte les resolucions administratives dictades a l'empara del que estableix la Llei del Patrimoni Cultural Català, així com tampoc tots els informes de conservació que aconsellen no executar el trasllat fins que no hagi una sentència definitiva". De fet, no només pateixen pel trasllat sinó que també volen "assenyalar la manca de garanties a efectes de conservació que presenta l'espai que ha d'acollir les peces objectes del trasllat i que tampoc es garanteixi un veritable accés públic a aquest fons patrimonial en cas que aquest sigui finalment traslladat". Alhora, també lamenten que aquesta actuació "es produeixi en un context marcat per l'aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució i per la provisionalitat definida per la convocatòria de les eleccions al Parlament de Catalunya per al dia 21 de desembre".Des de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya afirmen que "estem convençuts de la legitimitat i legalitat de la compra dels objectes feta per la Generalitat i el Museu Nacional en el seu moment i, fruit d'aquest convenciment, donem suport al Museu de Lleida en defensa dels seus interessos i drets, i reivindiquem la bona gestió i conservació patrimonial efectuada". A més, també expressen la seva solidaritat "a totes les treballadores i treballadors del museu per la situació que estan patint i que afecta el desenvolupament quotidià de la seva feina, centrada en la protecció, conservació, documentació, estudi i difusió del patrimoni cultural que custodien".En concret, el comunicat el signen els responsables del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida; la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú; el Museu d’Art de Girona; el Museu del Cau Ferrat de Sitges; el Museu Frederic Marès de Barcelona; el Museu de Valls; el Museu d'Art de Cerdanyola; el Museu de la Garrotxa d'Olot; el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona; el Museu de l'Empordà de Figueres; el Museu de Manresa; el Museu Episcopal de Vic; el Museu de Reus; el Museu d'Art de Sabadell; el Museu Nacional d'Art de Catalunya, a banda del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal.El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya també rebutja el trasllat de les obres de SixenaEl Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, organisme del Departament de Cultura, també s'ha sumat aquest dissabte a les mostres de rebuig al trasllat de les obres de Sixena a través d'un comunicat al seu perfil de Facebook. El Centre assegura que l'operació "qüestiona tots els criteris tècnics i científics de la conservació preventiva, així com la competència dels professionals que tenen la responsabilitat de la custòdia i conservació dels béns", a banda del fet comporta "un trencament amb la legalitat catalana i contradiu la voluntat del govern legítim de Catalunya". El CRBMC "condemna" que el govern espanyol "utilitzi" l'article 155 per permetre l'execució provisional de la sentència del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d'Osca, que exigeix el trasllat de les obres de Sixena del Museu de Lleida. Conclouen l'escrit demanant "respecte a les institucions catalanes i que els valors universals inherents a la Cultura prevalguin per sobre dels interessos polítics".


  0 0

  L'entitat vol aconseguir una llei que "torni" el castellà "als edificis oficials, als documents, a les campanyes i a la cultura de les comunitats amb dues llengües oficials"

  ACN Barcelona.-La plataforma 'Hablamos Español' va engegar divendres una campanya de recollida de signatures per portar al Congrés una iniciativa legislativa popular per aconseguir una llei que "torni" el castellà "als edificis oficials, als documents, a les campanyes i a la cultura de les comunitats amb dues llengües oficials". Es tracta d'una proposició de llei contrària a la immersió lingüística que va ser admesa al Congrés a l'octubre i que haurà d'aconseguir 500.000 firmes perquè sigui debatuda a la cambra baixa, segons han detallat els seus impulsors a través d'un comunicat. En un sol dia, a la Puerta del Sol de Madrid, 'Hablamos Español' va recollir més de 30.000 signatures i 516 persones es van inscriure com a fedatàries per recollir més firmes en altres punts del territori.

  Davant el gran nombre de signatures recollides entres les 10 del matí i les 10 de la nit de divendres a Madrid, la presidenta de la plataforma 'Hablamos Español', Gloria Lago, ha assegurat que "els espanyols, cada vegada més, estan conscienciats del problema lingüístic que existeix en moltes comunitats".Barcelona, pròxima paradaDe fet, Lago ha explicat, a través d'un comunicat, que la pròxima ciutat en rebre l'associació serà Barcelona. La presidenta de la plataforma espera arribar "al cor de molts espanyols" perquè, segon ella, es tracta "d'un problema de drets civils, amb grans implicacions afectives, i que afecta l'educació dels nostres fills, a la nostra llibertat, al nostre país".Segons el comunicat d''Hablamos Español' la proposta de llei té com a objectiu "garantir que els nens d'Espanya podran estudiar en espanyol, si així ho desitgen, i que els hispanoparlants de totes les comunitats autònomes tinguin els mateixos drets lingüístics".


  0 0

  El film ha estat seleccionat entre 15 finalistes, entre els quals també hi havia la producció catalana 'Los desheredados', de Laura Ferré

  ACN Berlín .-La gala dels Premis del Cinema Europeu, els anomenats Oscars del cinema del vell continent, ha començat aquest dissabte al vespre amb fort regust català, ja que el primer guardó que s'ha atorgat -el de millor curtmetratge- ha estat pel film català 'Timecode', dirigit per Juanjo Giménez. La cinta, estrenada l'any 2016, està protagonitzada pels ballarins i coreògrafs Lali Ayguadé i Nicolàs Ricchini, i ja va guanyar la Palma d'Or al millor curtmetratge de Canes. El film s'ha imposat entre els 15 finalistes, entre els quals també hi havia el curtmetratge català 'Los desheredados', de Laura Ferré, que s'ha quedat, per tant, a les portes d'obtenir el premi. Durant el seu discurs, Giménez ha agraït l'Acadèmia de Cinema Europeu pel guardó i també a l'equip que ha participat en el rodatge del film, una pel·lícula que, ha dit, "és increïble en la meva vida". A banda de 'Timecode' i 'Los desheredados', tres films catalans més opten a algun dels guardons que aquest vespre s'atorgaran a Berlín.


  0 0

  El cartell anima a quedar davant de l'equipament a les 7:30

  ACN Lleida.-La CUP s'ha sumat a una convocatòria a les xarxes que anima a quedar dilluns a les 7:30 del matí davant del Museu de Lleida amb l'excusa de "fer un cafè". El cartell, que té de fons la foto de l'equipament museístic lleidatà, l'ha compartit el compte oficial del partit a Twitter i també l'han retuitat els Comitès de Defensa de la República de Lleida. De moment, és l'única acció que s'ha difós davant l'imminent trasllat a l'Aragó de les 44 obres del monestir de Sixena que són al Museu de Lleida, una operació prevista justament per dilluns al matí. La Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida no ha fet cap convocatòria tot i que el seu portaveu, Xavier Quinquillà, va assegurar aquest divendres que que si es materialitza el trasllat "la gent es mourà per expressar de forma cívica, pacífica i respectuosa el seu clam de denúncia". Cal recordar també que la candidata de la CUP per Ponent, l'Alt Prineu i Aran, Mireia Boya, va dir en una entrevista a l'ACN que espera que quan es presenti la Guàrdia Civil al Museu de Lleida per emportar-se les obres de Sixena la gent el defensi com van fer amb els col·legis electorals l'1-O.


  0 0

  El cap de files dels comuns rebutja des de Lleida "el desastre" d'un pacte del PSC amb Cs

  ACN Lleida.-El candidat de Catalunya En Comú-Podem a les eleccions del 21-D, Xavier Domènech, ha criticat aquest dissabte al vespre des de Lleida el suport dels socialistes a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Dos dies abans que expiri el termini per al trasllat de les 44 obres del Museu de Lleida a l'Aragó, Domènech ha assegurat que el suport dels socialistes, al costat del PP i Cs al Senat, a aquest article ha convertit el ministre Íñigo Méndez de Vigo també en "conseller de Cultura". "I ha provocat que les obres d'art de Sixena estiguin obligades a marxar de Lleida; gràcies, PSC", ha etzibat Domènech des de Lleida, on el PSC d'Àngel Ros governa amb el suport de Cs a l'ajuntament. El cap de llista dels comuns, que ha compartit míting amb el periodista Jaume Barberà, 84è per Barcelona, ha rebutjat el "desastre" d'aquest pacte municipal. "L'hem vist a Lleida, no el volem a Catalunya i el volem canviar a Lleida", ha resolt.

  Domènech, que s'ha fet seu el lema 'no ens representen' del moviment 15-M per desmarcar-se dels blocs independentista i constitucionalista, ha insistit que Albert Rivera, líder de Cs, dona per fet que Miquel Iceta (PSC) donarà suport a Inés Arrimadas. "Això significaria que estaria governant el bloc que ataca l'escola pública catalana", ha insistit el dirigent dels comuns. I que un pacte d'aquestes característiques posaria fi a la "normalització lingüística" i prioritzaria la precarietat. "Si 'Ara sí que votarem' no és un lema de confrontació ja m'explicaràs què és", ha etzibat Domènech a la cap de files de la formació taronja en reteure-li que s'erigeixi com a futura presidenta per a tots els catalans.De fet, Domènech ha contraposat el pacte a l'ajuntament de Lleida de Cs amb el PSC amb l'ajuntament que lidera Ada Colau, ara en solitari després de trencar amb el PSC. "Lleida ha rebaixat la inversió social un 36%; Barcelona l'ha augmentat un 50%", ha exemplificat Domènech.Domènech també ha carregat contra "el bloc de la unilateralitat". Per haver optat per la via "unilateral" i per la "frustració" que generat. És en aquest context que ha fet una crida a "construir" Catalunya, enlloc de "dividir-la", des de CatECP. "Som els que sabem què significa romandre fidels a tot un poble, a la pluralitat, som els que podem defensar millor Catalunya i la podem reconstruir sortint de l'atzucac; una Catalunya que no oblida la seva gent", ha recalcat. El candidat dels comuns a la presidència de la Generalitat ha compartit acte també amb Sara Vilà, senadora designada i cap de llista per Lleida. Vilà ha insistit, en línia amb Domènech, amb les obres de Sixena: "Hem vist com de cop i volta per aplicació del 155 no s'ha recorregut des de la Generalitat per què les obres puguin romandre a Lleida; però no volem confrontar amb l'Aragó", ha assegurat Vilà en tornar a posar sobre la taula "la gestió compartida" de les obres.


  0 0

  La crítica distingeix 'Adiós Entusiasmo' del colombià Vladimir Duran i el públic 'Matar a Jesús' de la colombiana Laura Mora

  ACN Tarragona.-El jurat internacional ha escollit 'Los Perros' com la millor òpera prima del Festival REC 2017. El llargmetratge de xilena Marcela Said posa el focus en les profundes ferides que arrossega la societat de seu país de la dictadura de Pinochet i ho fa a través de la relació d'una dona casada amb un ex-coronel del dictador xilè. El jurat també ha fer una menció, per la seva força visual, a 'Les garçons sauvages\/The wild boys' del francès Bertrand Mandico. D'altra banda, la crítica i el públic han guardonat dos llargmetratges colombians. Es crítics han distingit el drama familiar 'Adiós entusiasmo' de Vladimir Duran, i el públic 'Matar a Jesús' on Laura Mora qüestiona l'afany de venjança a partir d'una història inspirada en fets reals. Els premis s'han entregat durant la cloenda del REC 2017, aquest dissabte a la nit, a l'Antiga Audiència de Tarragona.

  El jurat ha destacat la "solidesa narrativa i dels actors" de 'Los Perros', una pel·lícula on es tracta una qüestió delicada com els "ecos de la dictadura" en la societat xilena. La cinta la protagonitza la dona d'un ex-oficial de cavalleria de Pinochet investigat per abusos dels drets humans comesos durant la dictadura. La directora xilena Marcela Said insisteix en les profundes ferides que encara arrosseguen els seus conciutadans d'aquella fosca etapa al país. Els membres de jurat han apuntat que no ha estat una edició fàcil per escollir una pel·lícula guanyadora donada "la qualitat i la varietat" dels onze llargmetratges que es presentaven a competició, -quatre dels quals s'estrenaven per primera vegada a tot l'estat espanyol i la resta també a Catalunya-. Per aquest motiu, s'ha atorgat també una menció especial a la francesa 'Les garçons sauvages', de Betrand Mandico a qui han volgut "reconèixer la tasca de creació d'un univers cinematogràfic oníric i sensual i una mirada desinhibida sobre el concepte de gènere". Mandico, que ha rebut també el premi del jurat jove, implica l'espectador en les aventures de cinc adolescents que després de cometre un crim terrible són condemnats a treballs forçats en un veler. El film però està interpretat per cinc actrius "atrapades en la brutalitat de la tradició de la representació de la masculinitat i els seus brutals desitjos". S'ha remarcat "l'estil sorprenent del realitzador", que estaria "entre la radicalitat luxuriosa de Pasolini i la brillantor superficial d'un videoclip musical", i la combinació heterogènia de recursos. 'Adiós entusiasmo', del colombià Vladimir Duran, ha aconseguit el reconeixement del jurat de la crítica. El film aprofundeix en els secrets d'una família i planteja diverses qüestions a través d'una narrativa que manté nombrosos interrogants. Els crítics han valorat la transformació que es fa "des del punt de vista estètic i narratiu que parteix d'un cos absent". També han destacat la incursió de la cinta en el gènere musical amb unes cançons i imatges d'arxiu que evoquen la història familiar en un "encertat escenari laberíntic".Finalment, el públic ha escollit 'Matar a Jesús' de la colombiana Laura Mora. La pel·lícula explora els límits de la venjança i parla de la història d'una noia que es topa amb l'assassí del seu pare. A més a més, el jurat jove ha concedit una menció per a 'Tesnota' del rus Kantemir Balagov, una pel·lícula que a partir d'un segrest relata les decisions que ha de prendre la família de la víctima. El REC 2017 acabarà aquest diumenge amb la darrera sessió Vermut i la projecció, a la tarda, de dues de les pel·lícules guanyadores, 'Los Perros' i 'Matar a Jesús', a l'Antiga Audiència de Tarragona. Més RECDurant el festival, a més de les òperes primes del concurs s'han pogut visionar una vintena més de pel·lícules i s'han dut a terme una quarantena d'activitats. El REC ha estrenat escenaris i sales i ha reunit prop de 70 professionals de diferents àmbits de la indústria cinematogràfica en les jornades professionals que han permès el debat i han fomentat establir contactes per ajudar les noves pel·lícules a entrar en els circuits comercials. S'ha fet a través de les converses One to One, el Primer Test o les distincions a pel·lícules en fase final de postproducció. També s'ha posat l'accent en el paper de la dona i la mirada femenina en la indústria cinematogràfica. El REC 2017 ha consolidat així el seu compromís amb la creació i comissariat de les dones en l'audiovisual, "per contrarestar la discriminació provocada pel masclisme arrelat a les institucions i la societat".


  0 0

  El film 'Estiu 1993' es queda a les portes de rebre el guardó a la millor òpera prima

  ACN Berlín.-La gala dels Premis del Cinema Europeu, els anomenats Oscars del vell continent, ha començat aquest dissabte al vespre amb fort regust català, ja que el primer guardó que s'ha atorgat -el de millor curtmetratge- ha estat pel film català 'Timecode', dirigit per Juanjo Giménez. La cinta, estrenada l'any 2016, està protagonitzada pels ballarins i coreògrafs Lali Ayguadé i Nicolàs Ricchini, i ja va guanyar la Palma d'Or al millor curtmetratge de Canes, tot i que es va quedar a les portes d'obtenir l'Oscar el passat mes de febrer. Després d'aquet primer guardó, l'Acadèmia Europea de Cinema també ha premiat el so del film 'Un monstre em ve a veure', de Juan Antonio Bayona que, en canvi, no ha obtingut el premi del públic. Tampoc ha tingut sort el film 'Estiu 1993', que no ha estat escollida com a millor òpera prima del cinema europeu.

  La 30a edició dels Premis de Cinema Europeu, que ha tingut lloc aquest dissabte al vespre a Berlín, ha comptat amb forta presència catalana, ja que cinc films optaven a ser premiades, tot i que, finalment, només dues han estat guardonades: 'Timecode', de Juanjo Giménez, com a millor curtmetratge europeu, i 'Un monstre em ve a veure', de Juan Antonio Bayona, pel seu so. El film de Juanjo Giménez s'ha imposat entre 15 finalistes, entre els quals també hi havia el curtmetratge català 'Los desheredados', de Laura Ferré, que s'ha quedat, per tant, a les portes d'obtenir el premi. Durant el seu discurs, Giménez ha agraït l'Acadèmia de Cinema Europeu pel guardó i també a l'equip que ha participat en el rodatge del film, una pel·lícula que, ha dit, "és increïble en la meva vida".Per altra banda, 'Estiu 1993', de la debutant catalana Carla Simón, no ha obtingut el premi a la millor opera prima del cinema europeu. La cinta, que explica la història de la Frida, una nena de sis anys que es queda sense pares i no sap com gestionar el dolor i les emocions causades per aquesta pèrdua, competia amb quatre films més i, finalment, s'ha acabat imposant la britànica Lady Macbeth. L'Acadèmia Europea premia el so d''Un monstre em ve a veure'El film català 'Un monstre em ve a veure', de Juan Antonio Bayona, ha rebut el premi a millor disseny de so, a càrrec d'Oriol Tarragó. En canvi, el film no ha obtingut el premi del públic, una categoria en la que competia juntament amb vuit films més. El documental 'La Chana', a les portesLa coproducció catalana 'La Chana', de Lucija Stojevic, també s'ha quedat a les portes de rebre el premi al millor documental. El film, que ha estat un dels cinc documentals seleccionats als Premis del Cinema Europeu, ha estat derrotat pel polonès 'Communion'. 'La Chana' es basa en la figura de la ballarina Antonia Santiago Amador que, entre els anys 1960 i 1970, va ser una de les estrelles més grans del món del flamenc.


  0 0

  La barcelonina ECC Ediciones publica una edició commemorativa amb material extra de l'obra que va actualitzar l'origen de Batman

  ACN Barcelona.-El còmic 'Batman: Año Uno' amb guió del reconegut Frank Miller i el dibuix de David Mazzucchelli va ser publicat per DC l'any 1987 i va servir per actualitzar l'origen del superheroi i revolucionar també el gènere de les noves gràfiques. Ara, passats 30 anys, l'editorial barcelonina ECC Ediciones publica una edició commemorativa d'aquesta obra amb abundant material extra. En declaracions a l'ACN, l'editor de DC Comics Gustavo Martínez ha destacat que Frank Miller va narrar en aquest còmic "l'any 1 del personatge i el va actualitzar. El Batman que coneixem avui ha seguit el camí marcat per Miller", ha ressaltat. Martínez ha assegurat que és segurament el còmic "més important que s'ha escrit mai" sobre Batman. El seu autor, Frank Miller, ha signat grans clàssics en la història del còmic contemporani com 'Ronin', 'El regreso del Caballero Oscuro', 'Daredevil. Born Again', '300' o 'Sin City'.

  Martínez ha explicat que van pensar des d'ECC que era adient fer edicions commemoratives dels clàssics de l'univers de DC. Abans de 'Batman: Año Uno', ja s'han fet edicions d'altres obres cèlebres com 'El regreso del Caballero Oscuro', també de Frank Miller, i de 'Watchmen', d'Alan Moore. En el cas de 'Batman: Año Uno', ECC Ediciones ha publicat, com ha assenyalat Martínez, una edició commemorativa i assequible per celebrar aquests 30 anys. Dos anys abans de la seva publicació a Estats Units l'any 87, DC va publicar 'Crisis en tierras infinitas', una història que estava destinada a renovar l'univers dels superherois de l'editorial i que va significar un trencament amb les històries dels personatges que portaven més de 50 anys publicant-se. "Es va voler modernitzar les històries per les següents generacions", ha explicat. En aquell moment, els editors de DC van escollir els autors que millor van creure que podrien dur a terme aquesta renovació. John Byrne es va encarregar del rellançament de Superman, George Pérez de Wonder Woman i Frank Miller va ser l'escollir per Batman. "Miller era en aquell moment l'autor de còmic més important de la industria americana i el més influent i que aconseguia no només captar públic, sinó que tenia l'aplaudiment de la crítica. Segons Martínez, Miller va plantejar la història "d'un home (Bruce Wayne) que porta tota la vida preparant-se, tot i que no sap molt bé que farà" i el seu retorn a Gotham després "d'un pelegrinatge pel món preparant-se perquè ningú torni a viure el mateix que ell quan era nen amb l'assassinat dels seus pares". Ha apuntat que la història tracta sobre el naixement de la identitat de Batman i de la ciutat que es troba al tornar a Gotham, una ciutat "decadent, fora de control, dominada pel crim amb una policia corrupta". A la història també hi juga un paper important el comissari Gordon, que es convertirà en el millor aliat del superheroi. "Va definir la novel·la gràfica""Amb un top 10 de les històries de Batman és segurament la més important que s'ha escrit i fet mai i va definir la novel·la gràfica amb moltes influències a la resta de gent", ha apuntat Martínez. N'ha destacat que és "una història continguda, amb un to adult i tràgic", que són unes de les senyes d'identitat de Frank Miller. "Va tenir una gran importància en la història del personatge i del còmic", ha assegurat.


  0 0

  L'alcalde Àngel Ros veu un "petit marge" perquè s'accepti algun dels recursos i s'aturi l'entrega de les peces a l'Aragó

  ACN Lleida.-El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha defensat en una entrevista al programa 'Via Lliure' de RAC1 el dret a manifestar-se pacíficament contra el trasllat a l'Aragó de les obres del monestir de Sixena fixat pel jutge d'Osca per demà dilluns. Giralt s'ha referit així a una convocatòria anònima que s'ha estès per les xarxes socials amb el suport de la CUP i els Comitès de Defensa de la República que convida a trobar-se a les 7:30 del matí davant del Museu per "fer un cafè". El director de l'equipament ha recordat que, si cap recurs ho atura, serà "la primera vegada a la història" que es fa una operació d'aquestes característiques per l'execució provisional d'una sentència i el malestar que això provoca "s'ha de poder expressar" sempre que es faci de forma "correcta i civilitzada". També a RAC1 han entrevistat l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que ha assegut que veu un "petit marge" perquè s'accepti algun dels recursos presentats pel Consorci del Museu de Lleida i les institucions que en formen part (Generalitat, Paeria i Diputació de Lleida) i aquest dilluns al matí s'aturi l'entrega de les peces.

  Giralt ha insistit que ell és el responsable del que passi dins de l'equipament però fora "l'espai públic el pot utilitzar la gent de la manera que li sembli més oportuna". Per això ha deixat clar que "nosaltres hem de procurar que dins del Museu les coses es facin correctament i si a l'exterior hi ha persones que es volen manifestar pacíficament tenen tot el dret a fer-ho".D'altra banda, Giralt ha reiterat que l'operatiu està a punt per si finalment la policia judicial es presenta per recollir les 44 obres del monestir de Sixena i ha qualificat d'"invenció" del jutge d'instrucció número 1 d'Osca l'argument de la providència que va signar dijous on assegura que els responsables del Museu s'havien negat a col·laborar. Justament per aquest motiu el magistrat autoritza la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida "fins i tot" per "la força" per endur-se els béns. El director del Museu ha assegurat que, independentment de si dilluns està obert al públic, a l'edifici hi ha persones que hi treballen de 8 a 15h i hi ha vigilància les 24 hores. "Si truca a la porta la policia amb una ordre judicial, algú es pensa que no els obrirem?", s'ha preguntat. I s'ha mostrat molt indignat pel fet que s'hagi autoritzat l'ús de la força: "què vol dir, que vindran amb un mall a trencar les portes del Museu? Això és una resolució judicial o és una altra cosa?", ha etzibat.El director del Museu de Lleida no perd l'esperança que algun dels recursos presentats pugui aturar el trasllat però, si no és així, la prioritat és "procurar que el moviment de les peces es faci de forma curosa" i també exigir que al punt de destí, el monestir de Sixena, els béns disposin de les mateixes condicions de conservació preventiva que han tingut a Lleida.Ros: "hi ha recursos molt fonamentats"Per la seva banda, l'alcalde de Lleida ha afirmat que "tinc esperances que no es produeixi el trasllat" perquè confia que demà al matí s'accepti almenys un dels quatre recursos presentats per les institucions catalanes. Segons Ros, són "recursos molt fonamentats" i, per tant, "hi ha un petit marge però hi ha marge" perquè algun prosperi. "Estem parlant d'una execució cautelar abans d'una sentència ferma. Això només es podria fer quan hi ha un risc pels béns a protegir, i aquest risc no hi és", ha insistit.El paer en cap, del PSC, ha tornat a lamentar que l'entrega de les obres de Sixena es justifiqui per un "mal ús de l'article 155" que "només hauria de servir per restablir la legalitat estatutària i constitucional i no per incidir en contenciosos entre administracions". Els partits contraris al 155 han recriminat a l'alcalde socialista de Lleida que el PSC donés suport a la mesura i això hagi tingut conseqüències directes sobre el litigi de Sixena. Ros, però, s'ha defensat assegurant que ningú s'hagués pogut imaginar que l'aplicació del polèmic article de la Constitució tindria aquesta "segona derivada".Ros també ha assegurat que no ha parlat d'aquest litigi amb el president socialista aragonès, Javier Lambán, amb qui ha admès que "no tenim una relació fluïda". També ha lamentat que autoritats aragoneses barregin el cas de Sixena amb el de la resta d'obres d'art de la Franja que reclama l'Aragó i que, al seu entendre, "són casos diferents".La plataforma 'Sijena Sï' fa una crida a rebre les peces al monestirDes de l'Aragó, la plataforma 'Sijena Si' ha emès aquest diumenge un comunicat on fa una crida a rebre les peces al mateix monestir, tot i que encara no s'ha concretat cap hora d'arribada si finament s'executa el trasllat. Asseguren que a l'acte de rebuda també es reivindicarà el "retorn" de les pintures murals de Sixena que són al MNAC, així com les més de cent peces d'art de parròquies de Franja que reclama el bisbat de Barbastre i els ajuntaments de Berbegal, El Tormillo i Peralta de Alcofea.Al comunicat, la plataforma "aplaudeix" que el jutge d'Osca hagi "enviat la policia judicial a complir la sentència" i els autoritzi a fer-ho "per la força" per culpa, asseguren, de la "nul·la col·laboració dels funcionaris del Museu de Lleida". L'entitat demana a la ciutadania que doni suport a l'entrega de les peces de Sixena "davant l'intent de convertir aquest conflicte en un enfrontament artificial entre Aragó i Catalunya".


  0 0

  Des del sector esperen que la tercera edició de 'Nadal al Museu' serveixi per consolidar l'increment del 10% dels últims dos anys

  ACN Girona.-La tercera edició de 'Nadal al Museu', que organitza la Xarxa de Museus de les comarques de Girona, ha arrencat amb una proposta per als més joves. Disfressar-los de superherois i fer-los buscar quatre estrelles màgiques perdudes dins del recinte. Si les troben els petits s'emporten un premi. D'aquesta manera, la xarxa espera atraure el públic més jove, i consolidar així la crescuda del 10% de visitants que han registrat durant aquestes dates en els últims dos anys. El responsable de la Xarxa de Museus de les comarques gironines, Ramon Buixó, explica que la proposta "ha tingut molt bona acollida" i que ha permès incrementar l'afluència de públic als 26 centres acollits a la xarxa. Buixó ha explicat que principalment se centren en atraure famílies i recorda "l'àmplia i variada" oferta que posen a disposició.


  0 0

  L'alcalde de Lleida afirma que l'aplicació de l'article constitucional no pot servir per solucionar "plets entre administracions o administracions i titulars"

  ACN Lleida.-L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha defensat que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola "ha servit per restaurar l'ordre constitucional i estatutari" però ha reclamat que l'art de Sixena "no és objecte de l'article 155". L'alcalde de Lleida ho ha dit durant un acte electoral a Lleida, acompanyat del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el candidat del PSC, Miquel Iceta. Ros ha dit que l'aplicació d'un 155 "acotat en el temps" ha permès donar "estabilitat jurídica" però ha reivindicat que aquesta via "no pot servir per resoldre plets entre administracions o entre administracions i particulars". L'alcalde ho ha dit un dia abans que expiri el termini màxim donat per la justícia per al trasllat a l'Aragó des de les obres del monestir de Sixena.

  Ros ha dit que hi ha un "problema real de no entesa" sobre l'art sacre de Sixena i ha reconegut que, tot i la bona relació amb la gent d'Osca, tenen "visions diferents" ena quest aspecte. Ha recordat que quan governava el PSOE a Madrid, van estar "a punt" de resoldre aquesta qüestió. En aquest sentit, ha defensat que l'aplicació de l'article 155 ha contribuït a donar "seguretat jurídica" però s'ha oposat a que es vulgui fer servir per donar solució al conflicte de l'art sacre. El mateix Ros va presentar un recurs contra el trasllat de les obres i fa dos dies, el candidat del PSC, Miquel Iceta, va afirmar que esperava que aquests recursos tinguin el resultat que esperaven.


  0 0

  El candidat del PPC assegura que no té constància de cap convocatòria d’oposició al retorn de les obres

  ACN L'Hospitalet de Llobregat.-El candidat del PPC a la presidència de la Generalitat, Xavier García Albiol, s’ha mostrat “convençut” aquest diumenge que independentment del fet que el jutge d’Osca que ha ordenat el retorn de les obres del Museu de Lleida a Sixena hagi autoritzat l’ús de la força per fer efectiu aquest trasllat tan el propi magistrat com el govern espanyol adoptaran “la decisió més tranquil·la” respecte a la qüestió. Albiol ha recordat que l’executiu de Rajoy està obligat a obeir les resolucions judicials, i ha assegurat que no té constància de cap convocatòria davant del Museu de Lleida per expressar l’oposició a la sortida de les obres. Ha fet aquestes manifestacions a preguntes de la premsa en un acte de campanya a l’Hospitalet de Llobregat, on aquest diumenge ha estat acompanyat del vicesecretari de Política Social del PP, Pavier Maroto


  0 0

  Des del sector esperen que la tercera edició de 'Nadal al Museu' serveixi per consolidar l'increment del 10% dels últims dos anys

  ACN Girona.-La tercera edició de 'Nadal al Museu', que organitza la Xarxa de Museus de les comarques de Girona, ha arrencat amb una proposta per als més joves. Disfressar-los de superherois i fer-los buscar quatre estrelles màgiques perdudes dins del recinte. Si les troben els petits s'emporten un premi. D'aquesta manera, la xarxa espera atraure el públic més jove, i consolidar així la crescuda del 10% de visitants que han registrat durant aquestes dates en els últims dos anys. El responsable de la Xarxa de Museus de les comarques gironines, Ramon Buixó, explica que la proposta "ha tingut molt bona acollida" i que ha permès incrementar l'afluència de públic als 26 centres acollits a la xarxa. Buixó ha explicat que principalment se centren en atraure famílies i recorda "l'àmplia i variada" oferta que posen a disposició.

  Els més petits tornaran a ser els protagonistes dels museus gironins durant les festes nadalenques. Aquest és el propòsit de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona per tal d'atreure el públic familiar, i consolidar així l'increment que ve registrant per aquestes dates els dos últims anys. Els 26 centres adherits a la xarxa amplien des d'aquest cap de setmana i fins el 7 de gener les seves activitats i ofertes per tal d'incentivar els visitants a acostar-s'hi.Una de les propostes, que és transversal en tots els museus, està dedicada als més petits. En concret, a cada nen que visiti un dels centres, se li dona una màscara amb la què s'encarna en un superheroi, i conjuntament amb els altres nens que visiten el museu han de trobar quatre estrelles màgiques que hi ha repartides en el recinte. Un cop completen aquesta missió se'ls dona un premi.L'experiència ha tingut molt bona acollida durant el primer cap de setmana. La Leire, que ha vingut acompanyada dels seus pares i la seva cosina, explica que s'ho "ha passat molt bé", tot i que els ha costat trobar les quatre estrelles amagades en el Museu d'Història dels Jueus de Girona.La Naira ha explicat que el joc li ha "agradat molt" sobretot per la quantitat de sales i amagatalls que té el museu. "Hem vist coses que no sabíem que existien i ha estat molt divertit. Ho recomano a tots els nens de Girona", expressava.Consolidar el públicUn dels objectius de la tercera edició de 'Nadal al Museu' és, segons el responsable de la Xarxa, Ramon Buixó, consolidar l'increment de públic dels últims temps. "Hem notat que des de fa dos anys hem crescut en aquestes dates prop d'un 10%, i ara hem de mantenir aquesta tendència", comenta.Buixó explica que oferir activitats per a nens afavoreix l'assistència de famílies, a l'hora que desperta l'interès pels museus als més petits. "Busquem captar públic familiar, a banda del que ja sabem que ve al museu, i activitats com aquestes ens ajuden", ressalta.A més, el responsable posa en valor la competitivitat dels preus i horaris que tenen els museus aquestes festes de Nadal. "La idea és oferir una opció de qualitat a un preu assequible que incentivi a fer una aposta per la cultura", reivindica.Oferta àmplia i variada Des de la Xarxa de Museus de les comarques gironines destaquen la diversitat de l'oferta que exposen els 26 centres adherits. "S'hi pot trobar des de gastronomia, art, arqueologia o coneixement de la història. És tan variada la temàtica que el visitant acaba molt satisfet de la proposta", ha reblat Buixó.El responsable de la Xarxa ha explicat que l'objectiu és "seguir creixent i cooperant" entre els diferents centres. "La idea és continuar generant activitats conjuntes, i així ajudar-nos mútuament per augmentar el nombre de visitants al cap de l'any", ha conclòs.Els 26 museus gironins que formen la xarxa són: Museu Etnològic del Montseny La Gabella (Arbúcies), el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, Museu Darder. Espai d'Interpretació del'Estany (Banyoles), Terracotta Museu de terrissa i ceràmica industrial de la Bisbal, Museu Municipal Josep Aragay (Breda), Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries, el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, el Museu de l'Anxova i de la Sal (l’Escala), Museu del Joguet de Catalunya (Figueres), el Museu de l'Empordà (Figueres), el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Girona, Museu d'Art de Girona, Museu del Cinema. Col·lecció Tomàs Mallol (Girona), Museu d'Història de Girona, Museu d'Història dels Jueus (Girona), Tresor de la Catedral de Girona, el Museu Municipal de Llívia, el Museu del Mar de Lloret de Mar, Museu de la Garrotxa (Olot), el Museu dels Sants d'Olot, Museu del Suro de Palafrugell, Museu de la Pesca de Palamós, Museu Etnogràfic de Ripoll, el Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols, Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí), i el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret.


  0 0

  Els Mossos d'Esquadra afirmen que han de vetllar per garantir la seguretat durant l'operatiu

  ACN Lleida.-Aquest diumenge al migdia s'han descarregat desenes de tanques metàl·liques a les portes del Museu de Lleida a requeriment dels Mossos d'Esquadra, que també han deixat una parella d'agents de forma permanent davant de l'equipament. Fonts de la policia catalana han afirmat que han de vetllar per garantir la seguretat davant l'imminent operatiu de trasllat de les obres de Sixena que el jutge d'Osca ha ordenat que es faci aquest dilluns. Cal recordar que a través de les xarxes socials s'ha estès una convocatòria anònima amb el suport de la CUP i els Comitès de Defensa de la República que convida a trobar-se a les 7:30 del matí davant del Museu per "fer un cafè", una mobilització que pot reunir desenes de persones per mostrar el seu rebuig a l'entrega de les peces que fa dècades que són a la capital del Segrià. En tot cas, la providència que dijous va emetre el jutge autoritza la Guàrdia Civil a recollir els béns a partir d'aquesta pròxima mitjanit fins i tot fent ús de la força i ningú sap del cert en quin moment es presentarà la comitiva de la policia judicial amb els tècnics d'Aragó. Des del Museu, però, recorden que el pla de treball presentat pel mateix executiu aragonès preveu que l'operatiu comenci a les vuit del matí.

  L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, s'ha desplaçat aquest migdia fins a les portes del Museu de Lleida, on ha explicat que les tanques les han sol·licitat els Mossos d'Esquadra a l'empresa que subministra aquests elements per actes públics a la ciutat per una qüestió de "precaució policial", tot i que ell encara confia que algun dels recursos presentats prosperi i que s'aturi el trasllat. "Per part de l'ajuntament no s'ha donat cap ordre de situar tanques ni la Guàrdia Urbana està en cap dispositiu especial per una possible entrada al Museu", ha assegurat.El paer en cap també ha dit que si finalment l'operatiu es porta a terme "l'únic que espero és que no hi hagi cap tipus d'incident".


  0 0

  L'alcalde de Lleida mostra el seu "respecte al dret a manifestació" davant la convocatòria per 'fer un cafè' a les portes del museu

  ACN Lleida.-L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha confiat que els recursos presentats contra el trasllat de les obres d'art de Sixena prosperin i es "paralitzi" aquest trasllat. En declaracions als mitjans, Ros ha explicat que el que hi ha sobre la taula és l'execució d'unes mesures cautelars, que ha assegurat que no s'escauen perquè no hi ha risc per al be a protegir. Segons el seu parer, aquest risc no existeix ja que el Museu de Lleida ofereix la mateixa seguretat que hi podria haver a qualsevol altre i, en tot cas, ha apuntat que "gairebé hi ha més risc vinculat al trasllat". D'altra banda, Ros ha expressat el seu "respecte al dret de manifestació" davant la convocatòria 'per fer un cafè' dilluns davant del Museu, a la que s'ha sumat la CUP, sempre i quan es manifestin "dins del respecte". L'alcalde ha confirmat que ell hi serà també al Museu en moments que consideri "importants".

  Ros ha explicat que hi ha quatre recursos presentats contar el trasllat a l'Aragó de les 44 obres del monestir de Sixena que són al Museu de Lleida, presentats per la Generalitat, el consorci del meseu, la Diputació de Lleida i l'Ajuntament de Lleida. Ha confiat que fins demà "hi pugui haver alguna resolució d'un d'aquests recursos que paralitzi el trasllat de les obres". En el seu cas, ha explicat que el seu recurs defensa que l'article 155 de la Constitució espanyola ha servit per "restaurar l'odre constitucional" però "no està previst" per decidir sobre contenciosos entre administracions o administracions i particulars. En segon lloc, planteja que no hi ha cap risc pel be a protegir que justifiqui les mesures cautelars del trasllat. Ha afegit també que si cal arribaran fins al Tribunal Suprem (TS) per aturar l'enviament de les obres. Sobre la convocatòria a les xarxes per 'fer un cafè' davant del Museu aquest dilluns, quan està previst el trasllat, Ros s'ha limitat a mostrar el seu respecte pel dret de manifestació i ha assegurat que espera que no es produeixi cap problema. L'alcalde ha dit també que estarà "a l'aguait" sobre tot el que pugui passar i es desplaçarà també al museu en algun moment.


  0 0

  Mostren el seu "suport" al Museu de Lleida i la seva "preocupació per l'impacte negatiu que aquestes mesures poden tenir"

  ACN Barcelona.-Els tècnics de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, que gestiona la Xarxa de Museus Locals de la demarcació de Barcelona, ha manifestat, a través d'un comunicat difós aquest diumenge a través de les xarxes socials, el seu "desacord" amb l'execució provisional de la sentència que obliga a traslladar al monestir de Sixena les 44 peces que formen part de la col·lecció del Museu de Lleida, una operació que el jutjat d'Osca ha fixat per aquest dilluns. En aquest sentit, els tècnics han mostrat el seu "rebuig" al "trasllat forçós" i han mostrat la seva "preocupació per l'impacte negatiu que aquestes mesures poden tenir en la seva preservació". Argumenten que aquesta decisió "afecta negativament a les tasques de protecció, documentació, conservació, estudi i difusió que el Museu de Lleida desenvolupa de forma exemplar".

  Els tècnics de l'Oficina de Patrimoni Cultural han alertat que el trasllat trenca "la unitat de la col·lecció i del discurs museogràfic" del Museu de Lleida.


  0 0

  Rovira vol que les peces “tinguin un ús cultural per a tota la ciutadania” i manté que la propietat és de la Generalitat actualment

  ACN Barcelona.-La candidata i número dos de la llista d’ERC, Marta Rovira, ha defensat aquest diumenge a la tarda que les obres de Sixena han de seguir a Catalunya i no han d’abandonar el Museu de Lleida, tal i com s’ha ordenat des del govern espanyol. “No hi ha resolució ferma i entenem que la mesura que es pren és desproporcionada i les obres entenem que, d’acord amb tot els criteris de patrimoni, s’han de quedar on són”, ha dit. A més, tant si finalment les peces marxen de Catalunya com si finalment es queden de moment, Rovira ha promès que si els republicans governen s’esmerçaran perquè les obres segueixin a Lleida i exposades. “És evident que utilitzarem tots els instruments democràtics que ens donin les institucions del país i els consensos polítics que s’han creat per tornar a fer valorar el que és compartit, que les obres són propietat de la Generalitat, que es puguin exposar per a tothom, que tinguin un ús cultural a tota la ciutadania, i que no tinguin un ús reduït per a qui reclama la propietat i avui no n’és la propietària”, ha sentenciat.

  La candidata d’ERC ha fet aquestes valoracions hores abans que comenci el termini donat pel govern espanyol perquè les obres surtin de Catalunya i tornin a Sixena. I és per això que Rovira ha aprofitat per fer valer la seva posició, aprofitant que assistia a un acte de caire cultural.Així, Rovira ha acudit acompanyada de Raül Romeva, Jen Díaz, i altres membres de la seva candidatura i del partit a la representació d’una obra de teatre a la Sala Villarroel de Barcelona, on després ha participat a un col·loqui sobre polítiques culturals i accés a la cultura. És per això que abans d’entrar, la candidata republicana ha fet un breu resum de les propostes programàtiques que ERC té de cara a les eleccions del 21-D. En aquest sentit, ha proclamat que Esquerra vol “que la cultura arribi a tot arreu del territori”, i per això proposa “fer un esforç molt gran per territorialitzar la cultura”. També vol que la cultura “sigui tractada d’una forma transversal a la Generalitat, perquè cada departament acaba fent cultura des de múltiples propostes”. Per últim, aposta per incrementar els pressupostos en cultura. “Actualment hi ha una inversió massa petita, de 27 euros per ciutadà a l’any, i nosaltres proposem invertir-ne 60 per ciutadà i any”, ha explicat. I és que segons Rovira, “cal garantir l’accés a la cultura de tots els ciutadans perquè és una manera de treballar per la igualtat d’oportunitats i la justícia social del país”.


  0 0

  La presència policial i desenes de tanques a les portes del Museu de Lleida apunten a un desenllaç imminent

  ACN Lleida.-El termini marcat pel jutge d'Osca per executar el trasllat de les 44 obres d'art de Sixena que es troben al Museu de Lleida s'acaba. Si es compleix la providència, a primera hora de dilluns les peces es començaran a empaquetar i a carregar en un camió. La presència policial i desenes de tanques davant les portes del museu apunten que aquest serà el desenllaç. Aquest dissabte s'ha anunciat a través de les xarxes una invitació a fer "un cafè" davant del Museu a partir de les 7:30 del matí, iniciativa secundada per la CUP. Aquest diumenge al vespre desenes de persones ja s'han concentrat davant l'equipament contra el que consideren un "espoli de l'Estat al Museu de Lleida" i s'han emplaçat a defensar-lo demà dilluns a primera hora del matí. El director del Museu, Josep Giralt, ha assegurat que si s'ha de complir amb el trasllat, ho faran "com si fos un préstec", però s'ha desmarcat del que passi a fora del centre. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros va presentar el mateix dijous un recurs de súplica a l'Audiència Osca contra el trasllat, i encara manté esperances que es paralitzi. També hi ha presentat un altre recurs en la mateixa línia pel Departament de Cultura.

  Si es compleix el guió que marca la providència judicial coneguda dijous passat aquest dilluns arribarà un camió per endur-se les 44 peces d'art de Sixena que estan al Museu de Lleida. Tot el cap de setmana s'han generat reaccions entorn del polèmic trasllat. Els museus catalans s'han posicionat en contra del trasllat i han qüestionat que es facin en condicions òptimes per a la seguretat de les peces.El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha assegurat que està preparat per al protocol del retorn, l'arribada dels camions, l'embalatge, les fitxes corresponents, l'operació de càrrega de les peces i l'entrega de la documentació sobre les obres. Giralt ha assegurat que acompanyaran aquest procés com a "responsables" de la conservació de les obres, "com no pot ser d'una altra manera".Per la seva part el conservador del Museu ha alertat que la guàrdia Civil no sap on són les peces i s'ha preguntat si entraran "a sac".Aquest diumenge Ros s'ha desplaçat fins a les portes del Museu de Lleida, on ha explicat que les tanques que hi ha preparades al davant les han sol·licitat els Mossos d'Esquadra per "precaució policial". "Per part de l'ajuntament no s'ha donat cap ordre de situar tanques ni la Guàrdia Urbana està en cap dispositiu especial per una possible entrada al Museu", ha assegurat. L'alcalde de Lleida ha defensat que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola "ha servit per restaurar l'ordre constitucional i estatutari" però ha reclamat que l'art de Sixena "no és objecte de l'article 155". Fins a última hora ha confiat que els recursos prosperin i es "paralitzi" aquest trasllat.També el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha titllat de "gratuïta, innecessària i que no ajuda en res" l'execució provisional de la sentència i ha criticat que fins i tot s'hagi autoritzat a la Guàrdia Civil que entri a l'equipament.Per la seva part el Govern de l'Aragó ha assegurat que es troba preparat per dur a terme el trasllat de les 44 peces i portar-les al seu nou destí amb garanties de seguretat.Tot es va accelerar quan dijous passat el titular del jutjat d'instrucció número 1 d'Osca va signar una providència per autoritzar la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida "fins i tot" per "la força" per endur-se les 44 obres d'art del monestir de Sixena dipositades en aquest espai. El text dona permís tant a la Guàrdia Civil com a la resta de cossos de seguretat que aquesta consideri oportú com a Policia Judicial perquè accedeixin al recinte museístic a partir de la propera mitjanit.El jutge, doncs, va tirar endavant amb l'ordre de retirada de les obres d'art abans de resoldre el recurs interposat pel Departament de Cultura, ara en mans del Ministeri homòleg en virtut de l'aplicació de l'article 155, que demanava aturar la mesura. També l'alcalde Àngel Ros va presentar un recurs de súplica a l'Audiència d'Osca contra el trasllat de les 44 obres.Anteriorment la Generalitat no va recórrer la providència del jutjat número 1 d'Osca del 15 de novembre en què es requeria al Ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que donés compliment a les resolucions judicials provisionals i lliurés a l'Aragó de les 44 obres d'art en litigi.Des de l'Aragó, les institucions, l'església i la societat civil organitzada a través de la plataforma 'Sijena Si' esperen que el "retorn" de les obres del monestir sigui el "primer pas" i partir d'aquí segueixin el mateix camí les més de cent peces d'art sacre de parròquies de la Franja que són a Lleida i que reclamen el bisbat de Barbastre-Montsó i els ajuntaments de Berbegal, El Tormillo i Peralta de Alcofea. Litigis que fa més de dues dècades que duren amb sentències vaticanes que donen la raó a la part aragonesa.En tot cas, si finalment aquest dilluns s'executa el trasllat, es repetirà una imatge que ja es va viure el 26 de juliol del 2016 quan van arribar al monestir de Sixena les 53 obres que es conservaven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) de Barcelona i que l'aleshores conseller Santi Vila va autoritzar entregar a l'Aragó. Uns béns amb menys valor artístic i històric que les 44 que es van dipositar a Lleida. El MNAC encara exhibeix les pintures murals del monestir però també hi ha resolucions judicials que ordenen el seu trasllat a Sixena.


  0 0

  Acusa PP, PSC i Cs de permetre l'operatiu amb l'aval del 155 i assegura que es vulneraran "tots els drets i tots els valors democràtics"

  ACN Lleida.-La consellera destituïda Meritxell Serret ha assegurat aquest diumenge que el possible trasllat de les obres de Sixena per part de la Guàrdia Civil és "una imatge inconcebible en un estat democràtic". Des de Brussel·les i a través d'un vídeo difós a les xarxes socials, Serret ha acusat al PP, el PSC i Ciutadans de permetre l'operatiu amb l'aval de l'article 155 i ha assegurat que es vulneraran "tots els drets democràtics". Per la consellera destituïda és "inconcebible que un museu, que és un símbol de cultura, sigui ocupat de manera violenta". En aquest sentit, Serret ha dit que no es pot acceptar que "s'utilitzi la cultura com un element de divisió, com una arma política".