Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


Channel Description:

Informació amb independència - Agència Catalana de Notícies
  0 0

  Barcelona, Palma i Montpeller seran les seus d'aquest nou punt de trobada

  ACN Barcelona.-El projecte 'Pirineus-Mediterrània Modern' proposa que la música contemporània i de nova creació traspassi fronteres. El projecte compta amb la col·laboració del festival Turbulences Sonores de Montpeller i l'Associació Cultural Placa Base de Mallorca. Aquesta unió pretén facilitar una dinàmica de mobilitat i d'intercanvi entre les regions participants del projecte. El programa preveu conferències, classes magistrals i concerts proposats pels responsables dels tres certàmens, que es desenvoluparan a Barcelona, Montpeller i Mallorca entre els mesos de març i desembre del 2018.


  0 0

  Tindrà lloc entre el 28 de juny i l'1 de juliol a la Masia d'en Cabanyes

  ACN Vilanova i la Gestrú.-Joe Crepúsculo, Maga, Núria Graham i Vulk són les darreres incorporacions al cartell de la cinquena edició del Festival Vida de Vilanova i la Geltrú que tindrà lloc a la Masia de Can Cabanyes entre el 28 de juny i l'1 de juliol. A banda d'aquests, el festival també comptarà amb els ja anunciats Franz Ferdinand, St. Vincent, Iron & Wine, Calexico, Nick Mulvey, El Petit de Cal Eril, Oso Leonei Medalla i La Plata. En l'edició de l'any passat, el certamen va comptar amb l'assistència de més de 32.000 persones, de les quals un 60% provenien de Catalunya, un 30% de la resta de l'Estat i el 10% restant de l'estranger.


  0 0

  La Crida-CUP denuncia que la concessionària no hauria pagat els cànons anuals corresponents al 2015, 2016 i 2017

  ACN Lleida.-L'Ajuntament de Lleida ha iniciat l'expedient de resolució de la concessió de l'espai d'oci de Gardeny a l'entitat Ágora del Este 2014 SLU per impagament del cànon de concessió del terreny públic amb la Paeria corresponents als anys 2015, 2016 i 2017 i que sumaria un deute total de 934.489 euros, segons va denunciar el grup municipal de la Crida per Lleida-CUP. En resposta a aquesta formació, el govern municipal ha assenyalat que la tramitació de l'expedient de recaptació executiva per impagament del cànon a la concessionària de l'espai municipal s'ha fet "seguint escrupolosament el que marca la llei i el plec de condicions de la concessió". "En cap cas hi ha hagut deixadesa en el control econòmic d'aquesta concessió, sinó que, davant l'incompliment per part del concessionari de les seves obligacions tributàries, s'ha seguit pas a pas el procediment establert per exigir el deute per la via de la recaptació executiva, amb els corresponents recàrrecs i interessos, com es fa amb qualsevol contribuent que no fa front als seus pagaments amb la hisenda municipal", segons han indicat fonts municipals.

  Però, al marge de reclamar el deute a la concessionària corresponent a l'impagament del cànon, l'Ajuntament de Lleida ha iniciat l'expedient per rescindir el contracte amb Ágora del Este 2014 SLU, que està en tramitació. Segons el govern municipal, "aquest pas s'ha donat quan, com preveu el plec, hi ha hagut un incompliment reiterat del pagament del cànon, tenint en compte, a més, que la data d'inici de la concessió ha estat qüestionada als tribunals pel concessionari, sense que hores d'ara el jutge hagi resolt aquesta qüestió". El govern municipal de la Paeria ha recordat que va informar d'aquesta situació als grups municipals el març de l'any passat, arran d'una proposta presentada pels grups del PDeCAT, ERC i Comú de Lleida a la Comissió informativa per les polítiques de Gestió dels Recursos, la Seguretat Pública i l'Organització municipal que proposava atendre la petició dels concessionaris d'allargar un any la concessió. La proposta va ser finalment retirada, un cop escoltades les explicacions sobre la situació de la concessió i l'impagament del cànon. Per tant, l'equip de govern "no pot deixar de mostrar la seva sorpresa pel fet que ara Crida per Lleida-CUP vulgui presentar aquesta qüestió, que ja era coneguda pels grups, com un fals exemple de mala praxi en la gestió administrativa, quan s'han seguit escrupolosament els tràmits marcats en casos d’impagaments a la hisenda municipal". "El govern municipal fa temps que vigila aquest expedient", han remarcat des de la Paeria.


  0 0

  El consistori va obrir un expedient sancionador a Vicent Fibla que va dimitir però una denúncia anònima eleva el cas a la institució anticorrupció

  ACN Amposta.-L'Oficina Antifrau de Catalunya (LOAC) ha obert una investigació per "presumptes irregularitats" relacionades amb l'exdirector del Lo Pati-Centre d'Art d'Amposta, Vicent Fibla. Una denúncia anònima ha notificat a la institució governamental que Fibla hauria facturat, a l'Ajuntament d'Amposta, "serveis" del centre cultural ampostí – entre altres el festival Eufònic o Món Filmat- mentre n'era director. Ho hauria fet a través de la mercantil Pla 9 Cultural SL, de la qual és soci únic i administrador. La facturació podria ascendir a 50.000 euros. Pla 9 Cultural es va crear al març de 2015 -abans havia estat una associació-, i va presentar la primera factura al consistori d'Amposta al maig del mateix any. L'actual equip de govern d'Amposta va obrir un expedient sancionador a Fibla quan va conèixer la situació i el va tancar, sense sanció, amb la dimissió de Fibla, el passat mes de juliol.

  Segons ha pogut saber l'ACN, la LOAC reclama a l'Ajuntament d'Amposta diferent documentació per tirar endavant la investigació per "presumptes irregularitats" relacionades amb Fibla. Entre altres, Antifrau vol comprovar la compatibilitat de Fibla com a director del centre Lo Pati d'Amposta amb l'exercici d'altres activitats públiques i privades – l'exdirector no hauria fet la sol·licitud per exercir activitats externes-. També es reclama una certificació de l'import, la data i el concepte de tots els pagaments que el consistori hauria fet a Pla 9 Cultural i a l'exdirector, els expedients de contractació dels serveis, i l'expedient sobre el procediment de selecció de Fibla com a responsable del centre cultural. La situació irregular la va destapar la regidora no adscrita i exregidora de CiU, Rosa Pertegaz. L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, va retreure que l'edil, que havia estat membre de l'equip de govern convergent que ho hauria permès, ara "en vulgui fer un ús polític". De fet aquesta "instrumentalització política" del cas ha estat una de les crítiques de l'Associació Catalana de Crítics d'Art (ACCA) i de diversos creadors del territori, que han donat suport a Vicent Fibla i han avalat la seva tasca al capdavant de Lo Pati, durant tres anys i mig. Tanmateix, el consistori va refusar readmetre l'exdirector perquè havia comès "una falta administrativa molt greu" i va donar per tancat l'expedient amb la renúncia de Fibla. Ara el cas ha arribat a l'Oficina Antifrau de Catalunya a través d'una denúncia anònima. Mentrestant l'Ajuntament d'Amposta acaba de tancar el procés de selecció per rellevar Fibla. Des d'aquest dimarts, Aida Boix és la nova directora de Lo Pati-Centre d'Art Terres de l'Ebre. Boix havia ocupat el càrrec provisionalment des del passat mes d'agost.


  0 0

  L'OJC enceta el nou any amb un Taller d'Orquestra en què alumnes de música podran tocar amb professionals

  ACN Lleida.-L'Orquestra Simfònica Julià de les Terres de Lleida (OJC) inaugurarà la 22a Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya acompanyant amb música en directe una producció japonesa. Serà la nit del 22 de febrer a la Llotja i es tracta de l'estrena internacional d''Animació per a les Quatre Estacions de Vivaldi', un film animat col·lectiu, produït per la Tokyo University of the Arts. Ho ha explicat aquest divendres el director de l'OJC, Alfons Reverté, durant un assaig de l'Orquestra a la Caparrella (Lleida), al qual s'ha convidat als mitjans de comunicació per presentar la programació de la Julià Carbonell d'aquest primer semestre de 2018. Els concerts del nou any arrencaran aquest mateix dissabte a Alcoletge amb el 'Taller d'Orquestra', que es repetirà el diumenge a l'Auditori Enric Granados de Lleida. Aquesta nova proposta de l'OJC té una vessant pedagògica ja que dona l'oportunitat als alumnes de música, en aquest cas de l'Intèrpret, a compartir escenari amb els professionals.

  Pel que fa a la participació a l'Animac, Reverté ha reconegut que li fa "moltíssima il·lusió", que ja fa anys que hi volia col·laborar i que enguany és el moment perfecte ja que la mostra d'animació ha triat la música com a tema d'enguany. El film que musicarà en directe l'OJC adapta els cèlebres concerts de Vivaldi i comptarà amb Joan Espina com a violí solista i sota la direcció musical d'Alfons Reverté. El film consta de quatre curtmetratges musicals, dos d'ells figuratius i els altres dos d'animació abstracta, en la més pura tradició d'animació d'avantguarda, realitzats per alguns dels animadors independents més internacionals i reconeguts del moment com Anna Budanova, Olga i Priit Pärn, Atsushi Wada o Theodore Ushev.Per la seva banda, el Taller-Orquestra està adreçat als estudiants de música dels primers cursos de Grau Professional. L'objectiu és donar-los l'oportunitat de viure una experiència nova i aprendre al costat de professionals, fent música plegats. L'OJC ha volgut iniciar aquest nou projecte pedagògic de la mà de l'Intèrpret, que clourà així el seu 20è aniversari. En total, l'OJC té previstos de moment en aquest primer semestre tretze concerts simfònics. Entre ells, una actuació conjunta amb la pianista catalana Alba Ventura, un concert de vent, un altre acompanyant la veu de Névoa i els seus fados o l'actuació 'L'OJC canta amb Toldrà i Ferrer', un homenatge a la música catalana del segle XX, hereva de la influència francesa. L'Orquestra continuarà enguany la residència a l'Enric Granados de Lleida, l'ambaixada cultural a l'Auditori AXA de Barcelona i el seu compromís amb el territori, fent arribar la música clàssica arreu. Enguany a Bellpuig, Alcoletge, Bellvís, la Torre de Capdella o Cervera, entre d'altres. En la seva vessant més social, també està previst un concert a Andorra la Vella en el marc del projecte Mamapop.


  0 0

  Les representacions es faran a l’Institut del Teatre, l’Institut Français, l’Almeria Teatre i La Caldera

  ACN Barcelona.-El Festival OUI! de Teatre en Francès de Barcelona celebrarà la seva segona edició de l'1 a l'11 de febrer. Oferirà nou espectacles contemporanis, amb un total de 14 representacions, completament inèdits a Espanya, escrits per autors francòfons que provenen de França, el Quebec, Bèlgica, Suïssa, el Senegal i Romania. Les representacions es faran a l’Institut del Teatre, l’Institut Français, l’Almeria Teatre i La Caldera. Seran en francès i, majoritàriament, estaran sobretitulades.

  En la seva segona edició, el festival oferirà nou obres que reflecteixen la societat i aborden temes tan diversos com l’evolució de la condició femenina, el coratge, el capitalisme, la mundialització, la democràcia, l’abandonament, l’ecologia, el somni, la manipulació i el diàleg, entre d’altres. Al llarg de dues setmanes, el certamen s’endurà els espectadors a la Xina, Bulgària, el Líban, Espanya, Nova York, Escòcia, les estrelles i, fins i tot, al 7è continent: l'oceà de les deixalles de plàstic. La programació es caracteritza per la seva contemporaneïtat i capacitat d’abordar temes socials de caràcter transversal i universal amb l’objectiu d’incentivar la reflexió i l’intercanvi d’idees. El festival tindrà lloc principalment a l’Institut del Teatre (amb dues sales) i l’Institut Français, així com a l’Almeria Teatre i La Caldera, que s’incorpora com a nou espai. Tots els espectacles es representaran en francès i incorporaran sobretítols en català o castellà (a excepció dels programats a l’Institut Français) per tal que la llengua no sigui una barrera. En acabar les funcions el públic podrà participar d’un col·loqui amb la companyia (els actors, els directors i, en la majoria dels casos, també els autors). A més, com l’any passat, el festival organitza diverses activitats paral·leles com ara lectures dramatitzades, taules rodones i tallers d’escriptura. La programacióCoincidint amb el 50è aniversari del maig del 68, el segon Festival de Teatre en Francès proposa interrogar-se sobre l’evolució de la condició de la dona a través de diverses generacions. Ho farà amb la comèdia ‘Et pendant ce temps Simone Veille’, de Corinne Berron, Hélène Serres, Vanina Sicurani, Bonbon i Trinidad amb què l'1 de febrer obrirà el festival a l’Institut Français. Al mateix espai, el dissabte 3 de febrer les actrius Céline Delbecq (Bèlgica), Penda Diouf (França-Senegal), Julie Gilbert (Suïssa), Camille Laurens (França) i Sandie Masson (França) interpretaran ‘Les intrépides’, cinc peces curtes sobre el coratge escrites per elles mateixes. Els textos tracten sobre política, societat, la covardia, la corrupció i la violència a les dones. L’empresa que pressiona els seus treballadors arreu del món es descriu a ‘Pulvérisés’, un text escrit en francès per l’autora romanesa Alexandra Badéa, que forma part de la nova generació d’autors de teatre. Es representarà diumenge 4 de febrer a La Caldera. ‘La Mante’, d’Hugo Paviot, dibuixa el retrat d’un pintor mundialment famós que ja no suporta la mirada de la seva mussa perquè en els seus malsons la confon amb la de la seva mare. Anirà a Espanya a retrobar la mare, que el va abandonar als 15 anys. Es podrà veure el 6 i el 7 de febrer a l’Institut del Teatre.‘Le quatrième mur’ de Sorj Chalendon és un text que no ha estat escrit pel teatre, però que malgrat això només parla de teatre i de la possibilitat de dialogar en temps de guerra. Reconegut amb el Premi Goncourt dels estudiants de secundària, l'obra es podrà veure el 8 de febrer a l’Institut Français.El 10 de febrer a l’Institut del Teatre pujarà a l’escenari ‘Les deux frères et les lions’ de Hédi Tillette de Clermont-Tonnerre, una faula que fa rimar capitalisme amb democràcia. Parla de l’increïble ascensió social de dos germans escocesos i s’inspira en fets reals que han canviat el curs de la història a Europa.L'obra ‘Un démocrate’ de Julie Timmerman, tancarà el festival l'11 de febrer a l’Institut del Teatre. Està basada en la vida i l'obra d'Edward Bernays, nebot de Freud i inventor de les relacions públiques als Estats Units i gira al voltant de la manipulació de masses a través de la publicitat, la política, entre altres àmbits.La programació també inclou dos espectacles per al públic familiar. Són ‘Odysséus Plastok’, que es representarà el 2, 3 i 4 de febrer a l’Almeria Teatre, i ‘Deux pas vers les étoiles’, el 9 de febrer a l’Institut del Teatre. ‘Odysséus Plastok’ d’Agnès Sighicelli i Guillaume Edé transporta a la superfície dels oceans i mostra com un petit plàstic llençat en un pati d’escola arriba al 7è continent, el de les deixalles provocades per l’ésser humà en detriment de la fauna aquàtica. Per la seva banda, ‘Deux pas vers les étoiles’ de Jean-Rock Gaudreault (Quebec), es tracta d'una peça que reflexiona sobre “Què en fem dels nostres somnis?” i que s’inscriu dins una jornada dedicada als autors del quebequesos. En aquesta ocasió el festival acollirà Evelyne de Chenelière per la lectura en català de la seva obra ‘Lumières, Lumières, Lumières’ en col·laboració amb Tant per Tant (Quebec).


  0 0

  El centre planteja que els equipaments puguin fer compatible els serveis a la població local amb la seva vocació turística original per garantir la seva viabilitat

  ACN Amposta.-Contribuir a racionalitzar els 103 equipaments museístics existents a les Terres de l'Ebre, una xifra sense precedents a cap territori Catalunya fruit d'una "bombolla" d'inversions en projectes patrimonials per part dels governs municipals fa uns anys. Aquest és el gran repte que s'ha marcat el Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre a partir d'aquest 2018 en la línia de continuar prestant serveis a equipaments i centres patrimonials ebrencs, a partir d'ara també com a centre de suport territorial. Actualment, molts d'aquests projectes són projectes que no acabaran prosperant, es troben tancats o, en la seva major part, només obren de forma puntual per a turistes i vistes concertades. La idea és que el Museu pugui assessorar els ajuntaments per diverses vies amb l'objectiu de reorientar-los i fer viable el seu funcionament, així com tutelar la planificació per evitar que es torni a crear aquesta inflació i es pugui compatibilitzar la seva vocació majoritàriament turística amb l'ús per part de la població local.

  El Museu treballa en la confecció d'una diagnosi de la situació dels més de cent equipaments existents a les Terres de l'Ebre. "No hi ha cap territori que tingui un cens tan elevat", confirma el director-gerent del Consorci, Àlex Farnós. El centre, que des de 2011 gestiona diversos equipaments del territori consorciats –a més del propi Museu de les Terres ubicat a Amposta-, també presta, amb el suport del Departament de Cultura, serveis a d'altres museus de la demarcació de Tarragona. A partir d'aquest 2018, a més, funcionarà com a Museu de Suport Territorial i és, en aquest context, que podrà assumir aquesta nova tasca d'assessorament, que en qualsevol cas haurà de ser implementada i executada pels mateixos titulars, els municipis. Segons ha precisat Farmós, dels més de cent equipaments, entre deu i dotze són projectes no executats; dels restants, "alguns no tenen viabilitat i s'han tancat"; d'altres, en canvi, sigui per una aposta particular dels ajuntaments o vinculats a les xarxes dels parcs naturals dels Ports o del delta de l'Ebre disposen de personal tècnic de suport. Al marge d'aquests, al voltant d'un 60% obren esporàdicament per visites concertades o tenen horaris de visita regular molt limitat. En aquest context, el Departament de Cultura ha volgut fer palesa la seva voluntat que "tot el que es creï nou amb el suport del Museu, respongui a uns estàndards de planificació: no podem invertir en patrimoni, crear nous equipaments que el dia després de la inauguració no estigui previst qui obrirà, qui tancarà i qui hi farà activitat". "Des del Museu tutelarem que no es creï una bombolla d'equipaments patrimonials sense haver planificat quin ús se'ls ha de donar", ha reblat Farnós.Sobre els que ja funcionen "sota mínims", explica que se'ls pot ajudar a "millorar" entrant directament al Consorci, aportant recursos i rebent serveis; però també a través de convenis i assessoraments puntuals. "Algun ajuntament et truca i diu que un equipament no funciona i en volen fer un de nou: primer analitza per què no funciona", ha apuntat. També critica que molts dels equipaments, sense tenir en compte la realitat demogràfica del territori, s'han dissenyat "pensant només en la rendibilitat turística". "A les Terres de l'Ebre, un equipament patrimonial que pensi que el seu públic només ha de ser turístic tindrà moltes dificultats per funcionar. Tenim turistes quan en tenim, i una part molt important venen a l'estiu a fer turisme de platja, no cultural. Quan comencem a restar, els que venen per cultura i patrimoni natural creixen però no dona per mantenir-los oberts tot l'any", apunta. Com a possible solució a aquest escenari, considera Farnós que caldria dotar de serveis també pensats per a la població local, sales d'exposicions temporals o actes, en la línia que han treballat els municipis consorciats. "Entre setmana funcionen per a la població local i en cap de setmana per als turistes. Però si només els dissenyem pensant en el cap de setmana, fracassarem", tanca. Recorda el director del Museu de les Terres de l'Ebre, però, que més enllà d'aquesta voluntat manifestada per la Generalitat, els tècnics poden assessorar a les institucions que els requereixen però no tenen capacitat per imposar aquests criteris de forma efectiva.Gastronomia, bruixeria i Guerra Civil, exposicions d'aquest 2018Els responsables del Consorci han presentat aquest divendres el programa anual del 2018 i la memòria de 2017. A banda de la gestió directa dels ens consorciats i prestació de serveis –com el Projecte per a la creació de l'equipament i l'ens de gestió del patrimoni de l'Ametlla de Mar o el suport al finançament de l'exposició 'Gaites i Dolçaines. Present i futur' del Museu de Tortosa -, el centre treballarà en la producció de tres exposicions pròpies: 'La cuina a Catalunya. El paisatge a la taula', que anirà acompanyada d'un congrés sobre patrimoni i gastronomia'; 'Per bruixa i metzinera', amb continguts inèdits sobre la bruixeria al territori; aicí com una exposició sobre la Guerra Civil conjuntament amb el COMEBE. Les exposicions sobre els 120 anys de cine al territori i el projecte Migratoebre es faran itinerants. Paral·lament, la voluntat del Consorci és també consolidar el programa de Museu inclusiu, per combatre l'exclusió i afavorir la integració amb la participació d'alumnes de cicles de l'institut Montsià. S'iniciarà també uel programa Escola Amiga per donar suport a la tasca formativa dels centres educatius dels municipis consorciats i es continuaran treballant en activitats tècniques com excavacions, itineraris o la difusió dels continguts del centre en el projecte Google Arts Project.Segons dades aportades pel Consorci, durant 2017 els usuaris de tots els serveis i activitats del museu va ser de 40.047 persones, gairebé la meitat de les quals a la seu central d'Amposta. Es van efectuar 65 activitats públiques, amb 31 exposicions, i les instal·lacions centrals van acollir una vintena d'activitats culturals. Els tècnics del Consorci van documentar 309 béns culturals i van restaurar 49 objectes. Per aquest 2018, disposen d'un pressupost d'uns 450.000 euros, on no s'inclouen els sous de treballadors a càrrec de Cultura o dels consistoris. L'alcalde d'Amposta i president del Consorci, Adam Tomàs, ha destacat el paper de "referent territorial" i l'ha qualificat de "model d'èxit". Aposta perquè el centre continuï creixent al territori donant major cobertura a d'altres centres que ho puguin requerir.


  0 0

  L'equipament va tancar el 2017 amb 56.000 usuaris, uns 4.000 més que l'any anterior

  ACN Torroella de Montgrí.-L'Auditori Teatre Espai Ter de Torroella de Montgrí (Alt Empordà) ha programat 35 espectacles durant el primer semestre d'aquest any. Una xifra que gairebé duplica les propostes de teatre, música i arts escèniques que es van poden veure l'any 2017. L'objectiu és consolidar una programació que porti en aquest espai algunes de les millors propostes culturals del país. L'equipament va tancar l'any passat amb 117 activitats, un 54% més que l'any 2006, i 56.000 usuaris, 4.000 més que la temporada anterior. El nou cicle continuarà apostant pels preus assequibles amb l''Abonament T5', que permet escollir cinc espectacles d'un llistat de deu per 50 euros o el 'Paquet Orquestres', que ofereix la possibilitat de comprar dos concerts del Cicle Grans Orquestres per 20 euros. El cicle s'iniciarà el proper 4 de febrer amb l'obra "Paraules encadenades", de Jordi Galceran i sota la direcció de Sergi Belbel. Per l'escenari, també hi passaran grups com Mazoni.

  Fins a 35 propostes artístiques, dotze de les quals aniran adreçades als centres educatius de la comarca. Aquesta és la programació que l'Espai Ter ha presentat aquest divendres i que s'iniciarà el proper 4 de febrer. L'equipament va tancar l'any passat amb xifres positives i s'ha marcat com a objectiu convertir en una "experiència cultural" l'estada al teatre. La programació s'iniciarà amb una obra teatral però oferirà diverses propostes musicals amb la mirada posada als clàssics. El cicle de concerts de la Xarxa de Músiques de Catalunya oferirà l'actuació del Trio Kaukokaipuu (el proper 14 de febrer), la de la pianista Maria Canyigueral (el 18 de març) i l'òpera de butxaca en català, La Serva Padrona (el proper 18 de febrer). La Jove Orquestra Nacional de Catalunya també hi serà present el proper 25 de març. El cicle cultural també vol retre homenatge a les grans orquestres del país i a la cobla. Per això, s'hi ha convidat l'Orquestra Maravella (el proper 4 de març) i l'Orquestra Selvatana (que farà un concert el 25 de març). A més i amb motiu del centenari del naixement del músic i compositor Ricard Viladesau, la Cobla Sant Jordi ha gravat un doble CD de sardanes, que es presentarà en un concert el 10 de març. La Cobla Bisbal Jove estrenarà al maig, amb una coproducció de l'Espai Ter, l'espectacle familiar 'Ssshhtt!!', que es podrà veure el 19 de maig i que reivindicarà la cobla. Una de les novetats d'enguany serà la incorporació d'un concert del 'Black Music Festival', que portarà a Torroella Shirley Davis & The Silverbacks el proper 2 de març en un concert que transformarà l'Espai Ter en una sala de jazz. En el marc de les Trobades de Música Mediterrània i en col·laboració amb el Museu de la Mediterrània, Clara Peya presentarà el seu treball 'Oceanes', un homenatge a les dones de la Mediterrània" que es podrà veure el proper 14 d'abril. Mazoni serà un dels grups que pujarà a l'escenari interactuant amb músics turcs el 21 d'abril i el 13 de maig l'equipament acollirà un musical de l'Escola de Música Moderna de Girona protagonitzat per vint joves actors i una orquestra de jazz. D'altra banda, l'auditori compartirà un any més un dels concerts del Festival Ítaca de la mà de la compositora i actriu Maika Makovski & Brossa Quartet Corda, que pujarà a l'escenari el proper 16 de juny. En l'àmbit teatral i banda de l'obra de Belbel, l'espai també posarà en escena 'Tortugues: la desacceleració de les particules', de Clàudia Cedó; 'No anem bé', de Jordi LP o 'Wohnwagen' de Rémi Pradère.


  0 0

  'Bas de màgia' inclou set itineraris per als diferents pobles del municipi i està pensat per a famílies i escoles

  ACN La Vall d'en Bas.-'Bas de màgia' és l'app interactiva que ha posat en marxa la Vall d'en Bas per donar a conèixer les tradicions, el patrimoni i els productes locals de la zona. L'aplicació per a mòbils està pensada per a un públic familiar i per a grups escolars que visitin el poble. L'usuari s'ha de descarregar l'aplicació del mòbil on trobarà personatges màgics que l'animaran a resoldre enigmes, seguir pistes i passejar-se per llocs d'interès. A través del joc, es plantegen set itineraris diferents a cadascun dels pobles que formen part de la Vall d'en Bas. Cada ruta gira al voltant d'un tema, des dels pagesos de remença, passant pels bandolers o la vida a pagès, entre d'altres. Es tracta d'una iniciativa que ha comptat amb el suport de l'Associació de Turisme i Comerç del municipi i l'ajuda econòmica de la Diputació de Girona.

  Per poder participar-hi, primer de tot cal descarregar-se l'app AdventurIQ al mòbil o tablet, escollir l'aventura de 'Bas de màgia' i triar un dels set itineraris. N'hi ha un per cada poble que forma part de la Vall d'en Bas. Cada ruta té un personatge màgic que explica una història i planteja enigmes, rutes i llocs a trobar. Cada cop que el jugador resolgui la prova, serà recompensat amb nova informació. Al finalitzar la ruta tindrà premis i recompenses, com ara descompte als comerços i a les activitats que es fan a la Vall. A banda del públic familiar, aquesta eina també està pensada per a grups escolars que visitin la zona. Així, es treballen diverses competències transversals, com el treball en equip i el pensament analític, i instrumentals, com l’orientació o la comprensió oral, entre altres. Del que es tracta és d'acostar la cultura i tradicions de la Vall d'en Bas d'una forma entretinguda. El material d’usuari de ‘Bas de màgia’ inclou també un manual d’ús per a professors on s’explica l’aprenentatge, competències i dinàmiques de joc.La presentació de l'app 'Bas de màgia' s'ha fet aquest divendres a La Pinya amb la presència de l'alcalde del municipi, Lluís Amat, acompanyat de la tècnica de promoció econòmica, Maria Aulinas, i la presidenta de l'Associació de Turisme i Comerç de la Vall d'en Bas, Pilar Aiguaella. També hi ha assistit el responsable de l'empresa Internatura, Rafael de Villasante.


  0 0

  Per primera cop, la categoria de millor projecte de comunicació periodística no ha rebut cap proposta

  ACN Girona.-La novena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local ha rebut 107 treballs, tretze més dels que es van registrar l'any passat. La xifra d'autors participants ha arribat als 137 perquè moltes de les propostes estan signades en col·laboració, especialment a les categories de ràdio i informació digital. El jurat haurà de valorar els projectes de sis de les set categories guardonades perquè no hi ha hagut cap aspirant al de comunicació periodística, el més ben dotat amb 2.000 euros de premi. La categoria que més participació ha registrat ha estat la dedicada a la millor fotografia de premsa, amb 50 treballs de divuit autors, seguida del millor treball informatiu o divulgatiu en premsa, amb 35 propostes i 28 participants. El premi Miquel Diumé al millor projecte informatiu o divulgatiu en ràdio ha rebut tretze programes realitzats per 74 persones. La cerimònia d'entrega es farà el proper 22 de febrer en un acte al l'Auditori Palau de Congressos de Girona.

  Més d'un centenar de treballs i 137 autors. Aquest és el balanç de la novena edició de la convocatòria dels premis de comunicació local. Enguany i per primera vegada, però, una de les categories ha quedat deserta i tampoc s'ha presentat cap candidat a la 3a Beca dels Premis Carles Rahola, convocada per l'Ajuntament de Girona en col·laboració amb la delegació gironina del Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona. La beca, dotada amb 3.000 euros, té com a objectiu fomentar la recerca sobre la història del periodisme a les comarques gironines i s'adreça, de manera alternada, a periodistes col·legiats i a estudiants universitaris. En xifres, a la categoria de fotografia és la que més participació ha registrat amb 50 treballs de divuit autors seguida de la de premsa, amb 35 projectes de 28 autors. El premi Miquel Diumé al millor projecte informatiu o divulgatiu en ràdio ha rebut 13 programes realitzats per 74 persones. Els apartats de millor informació digital i de millor treball informatiu o divulgatiu en televisió han rebut quatre propostes cadascun. En el primer cas, presentades per onze persones i, en el segon, per cinc. Pel què fa a la millor iniciativa de comunicació institucional, hi ha un sol aspirant. Els guardons, que es lliuraran el proper 22 de febrer, es divideixen en aquestes set categories, totes premiades amb 1.000 euros a excepció del millor projecte de comunicació periodística, que està dotat amb 2.000 euros. Enguany, la Diputació i el Col·legi de Periodistes han volgut donar més visibilitat als premis amb l'objectiu de potenciar-los i implicar-hi la societat gironina. Per això, estan preparant la Sisena Setmana dels Rahola –prèvia al lliurament dels guardons- durant la qual es faran diversos actes públics centrats en la comunicació i l'actualitat. La presentació de les activitats es farà a principis de febrer.


  0 0

  Anirà a càrrec dels alevins de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) i Cesc Gelabert

  ACN Barcelona.-El Servei Educatiu de l'Auditori de Barcelona estrenarà dissabte que ve el concert 'Zoom. Dies de Músic' en què el coreògraf Cesc Gelabert posa a prova els alevins de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) que interpretaran peces de Rameau, Beethoven, Toldrà, Stravinsky i Britten amb una presentació escènica, un zoom sobre els músics, els seus moviments i les seves emocions. Els músics de la JONC Alevins tenen entre 14 i 19 anys i s'enfronten al repte de tocar sense partitura mentre executen la coreografia dissenyada per Cesc Gelabert. L’espectacle pren el relleu de 'Somnis de Músics', que va tenir un gran èxit entre el públic escolar i familiar.


  0 0

  El consistori defensa una "correcta actuació" quan van adonar-se de la situació i lamenta que l'anterior equip de govern no ho corregís abans

  ACN Amposta.-L'Ajuntament d'Amposta ha mostrar disposat a col·laborar amb l'Oficina Antifrau de Catalunya (LOAC) en tot allò que li demani arran de la investigació que ha obert per la presumpta facturació "irregular" de l'exdirector de Lo Pati-Centre d'Art d'Amposta, Vicent Fibla. "Enviarem tot allò que ens demana i la nostra percepció i seguretat és que aquest govern municipal ha actuat de forma absolutament correcta des del moment que ho detecta", ha defensat l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs. Tomàs ha assegurat que fins i tot han retingut factures, per valor de 15.000 euros, des del moment en què es van adonar que l'empresa que les cobrava tenia com a soci únic i administrador Fibla, que era a la vegada treballador municipal com a director del centre d'arts visuals.


  0 0

  La dotzena edició, que atorgarà 14 guardons, mostrarà les millors imatges de la temporada en gran format

  ACN Valls.-La dotzena edició de la Nit de Castells aposta enguany per l'espectacle audiovisual, que permetrà veure les millors imatges castelleres de la temporada en gran format gràcies a una pantalla àmplia que presidirà l'escenari del Centre Cultural Municipal de Valls la nit del 27 de gener. La gala, que tindrà diverses sorpreses, lliurarà catorze premis de diferents categories, dos més que en la darrera cita. El 'leitmotiv' serà 'Tots els colors, tota la gent' i estarà format per un còctel d'imatges, so i llums que oferiran una visió dinàmica dels castells en un efecte "multicolor", amb el qual es pretén mostrar la pluralitat i la riquesa del món casteller. L'acte, presentat pel periodista Carles Cortés, serà retransmès en directe a partir de les 22 hores a través de La Xarxa per a les televisions locals de Catalunya, TAC12 i pel canal 159 de Movistar +.

  Només dos dels catorze premis que es lliuraran se saben amb antelació: els Premis Baròmetre Casteller, que es concedeixen a les colles que han pujat un pis descarregat en la temporada passada, i el de la Fotografia de l'any en categoria de votació popular, patrocinat per Repsol. La resta de guardons es desvelen en la mateixa gala i ni els assistents ni els telespectadors els coneixen abans. El catàleg de premis compta amb diversos jurats diferents, amb l'objectiu de recollir sensibilitats i criteris plurals: els cronistes castellers, les colles de gamma extra, la junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, un equip pedagògic, el Consell Assessor de la Revista Castells i la mateixa Revista Castells. Així mateix, també s'atorguen dos guardons per votació popular.La Nit de Castells és una iniciativa de la Revista Castells i està organitzada per aquesta publicació, per l'Ajuntament de Valls, La Xarxa de Comunicació Local i TAC 12.


  0 0

  L'editorial publicarà cinc volums de la parella de detectius durant aquest any

  ACN Barcelona.-Random House ha homenatjat aquest divendres al matí el dibuixat barceloní Francisco Ibáñez amb motiu del 60 aniversari de la seva creació més popular, els personatges Mortadel·lo i Filemó. L'acte ha tingut lloc a l'hotel Casa Fuster de la capital catalana. Les primeres vinyetes dels dos detectius es van publicar el 20 de gener del 1958. Des d'aleshores han passat per diverses etapes, sempre marcades per l'humor més esbojarrat, que han desembocat en les trames actuals, vinculades, sempre des del punt de vista particular de l'autor, a esdeveniments de la vida real. B Comics, antiga Editorial Bruguera, ara en mans de Random House, celebra aquest any el 60 aniversari dels dos personatges amb l'edició de cinc volums especials. La celebració ja ha començat a finals del 2017 amb la publicació de dues antologies de repàs de la història dels dos detectius.

  En paral·lel, l'editorial també preveu publicar aquest any un volum recopilatori d'un altre personatge ideat per Francisco Ibáñez, Rompetechos.


  0 0

  El consistori defensa una "correcta actuació" quan van adonar-se de la situació i lamenta que l'anterior equip de govern no ho corregís abans

  ACN Amposta.-L'Ajuntament d'Amposta ha mostrar disposat a col·laborar amb l'Oficina Antifrau de Catalunya (LOAC) en tot allò que li demani arran de la investigació que ha obert per la presumpta facturació "irregular" de l'exdirector de Lo Pati-Centre d'Art d'Amposta, Vicent Fibla. "Enviarem tot allò que ens demana i la nostra percepció i seguretat és que aquest govern municipal ha actuat de forma absolutament correcta des del moment que ho detecta", ha defensat l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs. Tomàs ha assegurat que fins i tot han retingut factures, per valor de 15.000 euros, des del moment en què es van adonar que l'empresa que les cobrava tenia com a soci únic i administrador Fibla, que era a la vegada treballador municipal com a director del centre d'arts visuals.

  L'alcalde Adam Tomàs ha avançat que explicaran a Antifrau com es va detectar la situació de la presumpta facturació irregular al centre d'arts visuals municipal però s'ha mostrat convençut que Vicent Fibla va actuar per "desconeixement", com ha passat amb altres treballadors del consistori en altres aspectes. "Per això hem muntat un departament de recursos humans perquè ens hem trobat amb tantes situacions irregulars... Alguns no sabien si havien de demanar la sol·licitud de comptabilitats, no es firmava cap document de confidencialitat, coses que han fet que hi hagin hagut aquestes situacions que no són úniques", ha lamentat Tomàs respecte la gestió dels seus antecessors. L'alcalde d'Amposta reconeix que malgrat no s'ha pagat una quantitat de diners "exagerada" –s'elevaria a uns 50.000 euros dels quals 15.000 estan retinguts-, el cas és "greu" perquè Fibla contractava a la seva empresa per fer unes tasques al departament que dirigia però Tomàs ha defensat que ha estat "fruit de la descoordinació que hi havia amb el govern anterior". En aquest sentit, el batlle ha recriminat a la regidora Rosa Pertegaz, exregidora del govern de CiU, que si era coneixedora de la irregularitat ho hauria d'haver corregit en el mandat anterior o comunicar-ho directament a l'equip de govern actual, enlloc de demanar les factures per revisar-les i provocar indirectament que l'interventor s'adonés que el beneficiari era el mateix Fibla. Tomàs ha apuntat que quan se'n van adonar van "aturar-ho tot" i es van posar a investigar. Finalment van obrir un expedient a Fibla, que va dimitir i la plaça per a la direcció de Lo Pati s'ha tornat a concursar.


  0 0

  L'entitat lamenta la decisió i rebutja que des del consistori se l'acusi "de masclista, d'incitar la violència de gènere i de cossificar la dona"

  ACN Tàrrega.-L'Ajuntament de Tàrrega ha informat que assumirà directament, mitjançant la regidoria de Cultura, l'organització del Carnestoltes 2018, renunciant d'aquesta manera a la coorganització de la festa amb l'entitat local Agrat. El consistori justifica la decisió després de "la renúncia de la comissió de la festa a consensuar les expressions usades en el programa d'actes proposat", tal com havia sol·licitat l'Ajuntament. Des del consistori sostenen que "no poden avalar ni destinar diners públics a la publicació d'un fulletó en què es banalitza la figura de la dona i el cos femení". Per la seva banda, des d'Agrat han expressat la seva "decepció" per la decisió municipal i han lamentat que "des de l'Ajuntament se'ns acusi de masclistes, d'incitar la violència de gènere i de cossificar la dona". L'entitat considera "indignants" aquestes acusacions i remarca que no "han cedit a les amenaces de canviar tot el programa i el cartell després de quatre mesos treballant en la preparació del Carnaval".

  A través d'un comunicat, l'Ajuntament de Tàrrega considera que "el llenguatge usat en el programa del Carnestoltes propicia el tractament del cos de les dones com a mers objectes sexuals i pot donar peu a males interpretacions sobre què és la llibertat sexual i l'apoderament femení". Des del consistori targarí remarquen que "no desaproven el fet que l'eix temàtic del Carnestoltes 2018 posi el focus en el feminisme" però "el text proposat per la comissió distorsiona aquest concepte". Des de l'Ajuntament han explicat que representants del govern municipal s'han reunit en dues ocasions amb representants d'Agrat "sol·licitant i en cap cas amenaçant ningú" que reconsideressin la redacció del programa, "fet que no s'ha produït". "En ambdues reunions s'han exposat informes dels tècnics de la regidoria de Polítiques d'Igualtat en què s'alerta de l'objectualització sexual del cos femení que es desprèn del programa proposat", explica el comunicat enviat per l'Ajuntament. En el decurs d'aquestes trobades "no s'ha mostrat per part de la comissió cap voluntat de modificar les expressions usades en el programa". D'altra banda, l'Ajuntament de Tàrrega també ha compartit aquesta "inquietud" amb les diferents entitats i associacions de dones de la ciutat, segons afegeix el comunicat municipal.Des de l'equip de govern volen deixar clar que "la festa del Carnestoltes, per tradició, pot ser escenari de sàtira però mai d'escarni ofensiu". En aquest sentit, "el programa també conté altres expressions ofensives vers les tradicions de la ciutat i que fereixen sensibilitats". Per això, l'Ajuntament de Tàrrega "no pot compartir ni donar suport al programa de Carnestoltes proposat per la comissió", tot remarcant que "per carnaval no tot s'hi val". En aquest sentit, des del consistori assenyalen que "defensen i volen promoure la celebració d'un Carnestoltes inclusiu, igualitari i familiar en què tothom se senti partícip".Agrat lamenta la decisió del consistori i convoca una reunió amb els col·laboradors de les darreres edicions de la festaDavant la decisió de l'Ajuntament de Tàrrega, l'entitat local Agrat, coorganitzadora en un principi de la festa, ha lamentat que el consistori hagi anunciat que "ens censura el cartell, el programa i la temàtica del Carnaval 2018 i que ens retira la subvenció a poc més de tres setmanes perquè se celebri". L'entitat explica que enguany havia escollit una temàtica "on proposàvem una nova religió més moderna, liberal i feminista sempre amb l'esperit irònic i transgressor del Carnaval" però "des de l'Ajuntament ens acusen de masclistes, d'incitar la violència de gènere i de cossificar la dona". Des d'Agrat qualifiquen d'"indignants" aquestes acusacions i remarquen que "no hem cedit a les amenaces de canviar tot el programa i el cartell després de quatre mesos treballant en la preparació del Carnaval". Tot i que reconeixen que "sí que vam modificar alguns textos que podien generar a la confusió i vam afegir un text on explicàvem que l'Agrat està treballant per tot el contrari: lluitar en contra dels abusos que hi puguin haver en festes de la ciutat". Des de l'entitat es mostren "decebuts" perquè "després de molts anys de feina i ressorgir la festa de Carnaval fins convertir-la en una de les festes amb més participació a Tàrrega, des de l'Ajuntament ens continuen posant pals a les rodes, aquest any amb retirada de la subvenció inclosa". Aquest dissabte al matí s'ha convocat un Consell extraordinari des de l'Agrat i es convocarà també una reunió a la tarda amb comparses, AMPES, entitats i membres col·laboradors del carnaval dels últims anys per intentar buscar una solució després de la decisió presa per l'Ajuntament de Tàrrega de deixar fora l'Agrat de la coorganització de la festa.


  0 0

  El segon premi recau en la soprano espanyola Leonor Bonilla i el tercer en el sud-coreà Sehoon Moon

  ACN Barcelona.-El tenor britànic Freddie de Tommaso ha guanyat la 55a edició del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas. En la final, que s'ha celebrat aquest divendres al Gran Teatre del Liceu, el segon premi ha recaigut en la soprano Leonor Bonilla i el tercer en el sud-coreà Sehoon Moon. Tots dos s'han endut també el premi del públic. En aquesta edició hi han participat 16 cantants, d'un total de 515 de 60 països. Els artistes han passat proves eliminatòries a Londres, Nova York, París, Milà, Berlín, Beijing, San Francisco, Moscou i Madrid. El concurs es tancarà aquest diumenge amb el Concert Final, on els guanyadors interpretaran diverses peces acompanyades per l'Orquestra Simfònica del Liceu, dirigits per Sergio Alapont.

  Les resta de premis oficials han recaigut en la soprano francesa Anaïs Constans (quart premi), el contra-tenor sud-coreà Jungkwon Jang (cinquè premi) i el baríton estatunidenc Andrew Manea (sisè premi).En aquesta edició s'han atorgat fins a 108.000 euros en premis, repartits en 72.000 euros als premis oficials, 16.000 als premis especials i 20.000 als premis extraordinaris. A més, s'han atorgat 7 premis a manera de contracte i 14 borses d'estudis.Un jurat internacional presidit per la directora artística del Liceu, Christina Sheppelmann, ha estat l'encarregat d'escollir els premiats entre tots els finalistes. Els membres del jurat formen part dels principals teatres d'òpera del món, com el Teatre Bolshoi de Rússia, el Teatre alla Scala de Milà, el Metropolitan Opera House de Nova York o l'Opéra National de París.


  0 0

  S'han format set grups de treball per refer la major part de les destrosses i a partir d'ara l'espai tornarà a ser visitable

  ACN Montgai.-Un centenar de voluntaris ha respost a la crida per participar als treballs de restauració de les trinxeres republicanes dels Tossals de Montgai (Noguera) que uns vàndals van destrossar fa tres setmanes. S'han format set grups de treball supervisats que s'han repartit diferents tasques, des de retirar les pedres que impedien l'accés als búnquers, arreglar els sacs de formigó dels pous de tirador i les fustes que protegeixen les trinxeres i refer l'entrada i la teulada del refugi antiaeri. Els treballs més tècnics de restauració els durà a terme una empresa especialitzada però amb l'acció que s'ha fet aquest dissabte l'espai es podrà reobrir a les visites del públic. L'Ajuntament de Montgai ha volgut aprofitar l'interès que ha generat la recuperació de les trinxeres republicanes per organitzar una jornada pedagògica amb visites tant a aquest espai com en d'altres indrets del Memorial Democràtic que hi ha al municipi.

  Les destrosses es va fer l'última setmana de desembre, entre Nadal i Cap d'Any. Després de descobrir els desperfectes el passat 3 de gener, l'Ajuntament de Montgai va presentar denuncia als Mossos d'Esquadra, que van obrir una investigació. De moment encara no se sap qui ha estat l'autor o autors dels danys, que tot apunta que es van fer sense cap tipus de motivació política. El consistori també va optar per tancar provisionalment l'espai per evitar riscos als visitants.A la jornada de restauració de les trinxeres hi han acudit voluntaris d'arreu de les comarques de Lleida i el material d'obra també s'ha cedit desinteressadament una empresa de construcció. Tot i lamentar l'acte vandàlic, l'alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, ha destacat que "la part positiva és la bona resposta ciutadana i la sensibilitat social que s'ha demostrat per recuperar l'espai, s'ha ofert moltíssima gent a venir".Les trinxeres dels Tossals de Montgai les va construir el bàndol republicà per defensar-se dels atacs de les tropes franquistes durant la Guerra Civil. Formen part dels espais del Memorial Democràtic i es poden visitar des de l'estiu del 2010.


  0 0

  Lluís Soler, un hostaler de la localitat, ha estat qui ha representat la figura

  ACN Santa Coloma de Farners.-Prop de 1.700 persones han participat aquest dissabte en l'edició d'aquest any del Pare Pelegrí de Tossa de Mar. Aquest tradicional pelegrinatge uneix la localitat costanera amb la capital de la Selva interior, Santa Coloma de Farners, i cada any designa un Pare Pelegrí diferent. Enguany l'escollit ha estat Lluís Soler, un hostaler de Tossa de Mar de 43 anys que en feia 30 que va sol·licitar ser Pare Pelegrí. Com és tradicional, la seva identitat l'ha donat a conèixer a primera hora del matí el síndic, durant la celebració de la missa del Cantar a l'església de Sant Vicenç, de Tossa de Mar. El bon temps i el fet que caigués en dissabte ha disparat el nombre de participants que han volgut cobrir els 40 quilòmetres que separen les dues localitats, al costat del Pare Pelegrí.

  Entre els 1.675 participants, com és habitual n'hi ha hagut alguns que han volgut anar descalços durant tot el recorregut. En aquesta ocasió han estat 80 persones, 43 dones i 37 homes. Un altre dels actes habituals ha estat l'aturada per esmorzar. S'espera que ben entrada la tarda els fidels arribin a Santa Coloma de Farners, en una edició multitudinària que, al contrari que la de l'any passat ha estat acompanyada pel bon temps. Entre els pelegrins hi havia l'alcaldessa de Tossa de Mar, Gisela Saladich.


  0 0

  S'han format set grups de treball per refer la major part de les destrosses i a partir d'ara l'espai tornarà a ser visitable

  ACN Montgai.-Un centenar de voluntaris ha respost a la crida per participar als treballs de restauració de les trinxeres republicanes dels Tossals de Montgai (Noguera) que uns vàndals van destrossar fa tres setmanes. S'han format set grups de treball supervisats que s'han repartit diferents tasques, des de retirar les pedres que impedien l'accés als búnquers, arreglar els sacs de formigó dels pous de tirador i les fustes que protegeixen les trinxeres i refer l'entrada i la teulada del refugi antiaeri. Els treballs més tècnics de restauració els durà a terme una empresa especialitzada però amb l'acció que s'ha fet aquest dissabte l'espai es podrà reobrir a les visites del públic. L'Ajuntament de Montgai ha volgut aprofitar l'interès que ha generat la recuperació de les trinxeres republicanes per organitzar una jornada pedagògica amb visites tant a aquest espai com en d'altres indrets del Memorial Democràtic que hi ha al municipi.

  (S'han afegit més declaracions de persones que han participat a la jornada de recuperació de les trinxeres)Les destrosses es va fer l'última setmana de desembre, entre Nadal i Cap d'Any. Després de descobrir els desperfectes el passat 3 de gener, l'Ajuntament de Montgai va presentar denuncia als Mossos d'Esquadra, que van obrir una investigació. De moment encara no se sap qui ha estat l'autor o autors dels danys, que tot apunta que es van fer sense cap tipus de motivació política. El consistori també va optar per tancar provisionalment l'espai per evitar riscos als visitants.A la jornada de restauració de les trinxeres hi han acudit voluntaris d'arreu de les comarques de Lleida que han respost a la crida que es va fer per les xarxes socials i el material d'obra també l'ha cedit desinteressadament una empresa de construcció. En concret, hi havia membres del col·lectiu 'A les Trinxeres', dels Comitès de Defensa de la República i també del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida, a banda de veïns a títol individual. Tot i lamentar l'acte vandàlic, l'alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, ha destacat que "la part positiva és la bona resposta ciutadana i la sensibilitat social que s'ha demostrat per recuperar l'espai, s'ha ofert moltíssima gent a venir". "Si no fos pel voluntariat el cost de mà d'obra per fer la recuperació el podríem xifrar el alguns milers d'euros", ha afegit l'alcalde.Els treballs els ha supervisat l'historiador Pol Galitó, responsable de la recuperació d'aquest espai l'any 2010 en el marc del Memorial Democràtic. Galitó ha destacat la importància d'un espai que concentra tots els elements importants de defensa militar, des de les trinxeres, els búnquers, els refugis, pous de tirador i nius de metralladora. L'historiador també s'ha mostrat molt satisfet perquè "la resposta ha estat un èxit, tenint en compte que en aquesta zona hi ha molta sensibilitzats amb els temes de la guerra civil per la proximitat del front". Una de les principals actuacions, destaca, ha estat la reparació del sostre del refugi, que els vàndals van esfondrar per tres bandes, però també hi ha hagut grups destinats a arreglar els murs de pedra, els sacs i les làmines de fusta que protegeixen els passos de les trinxeres.Molts voluntaris han destacat que no es podien quedar de braços creuats davant d'un atac com el que va patir un espai patrimonial tan significatiu des del punt de vista de la memòria històrica de la Guerra Civil a les comarques de Ponent. "Tots aquests espais s'han de mantenir i difondre perquè tothom sàpiga què va passar i que no es torni a repetir, per això hem vingut ràpid a la crida per restaurar les trinxeres", ha afirmat Sisco Garcia, del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida. Des de col·lectiu 'A les Trinxeres', Núria Morelló, ha assegurat que "davant d'un atac contra un espai de memòria que té molt significat per a nosaltres hem vingut a reconstruir-lo col·lectivament perquè això sempre dona molta força". Amb tantes persones treballant en menys de dues hores ja havien acabat la feina i els voluntaris han participat en un esmorzar popular.Les trinxeres dels Tossals de Montgai les va construir el bàndol republicà per defensar-se dels atacs de les tropes franquistes durant la Guerra Civil. Formen part dels espais del Memorial Democràtic i es poden visitar des de l'estiu del 2010.


  0 0

  La peça es pot veure a la Sala Quatre dins de l'exposició 'Aproximacions creatives a la col·lecció BEEP d'art electrònic'

  ACN Reus.-El Museu de Reus ha incorporat aquest dissabte una nova peça de l'artista britànic establert a Nova York Anthony McCall dins de l'exposició 'Aproximacions creatives a la col·lecció BEEP d'art electrònic'. Per les dimensions i característiques de la instal·lació, que es titula 'Face to Face II (2013)', la peça es pot veure a la Sala Quatre del Museu. La vídeoinstal·lació està formada per dues projeccions de llum en ambdues pantalles que requereix la presència del públic per prendre vida. Per mitjà de llum, ombra i fum, l'artista genera un espai efímer, en el qual el visitant té la sensació de travessar parets de llum sòlida, que es transformen amb el contacte del seu cos creant sempre noves geometries i imprevisibles alteracions de l'espai arquitectònic. Aquest és un dels projectes singulars que han tingut lloc a la ciutat amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 i estarà disponible fins al març.

  Anthony McCall és conegut per les seves instal·lacions de llum sòlida, una sèrie que va començar el 1973 anomenada "Line Discribing a Cone", en el que una forma volumètrica composada per la llum projectada evoluciona lentament a l'espai tridimensional. La seva obra és reconeguda internacionalment en exposicions al MOMA i al Whitney Museum (Nova York), centre Pompidou (París), a la Tate Britain o a la Serpentine Gallery (Londres).La peça s'ha presentat aquest dissabte davant un grup de galeristes i experts en art i ha comptat amb l'assistència de l'alcalde, Carles Pellicer, el responsable de l'empresa BEEP, Andreu Rodríguez, i els comissaris de la mostra.


  0 0

  Un cercavila pel centre de la ciutat i l'espectacle pluridisciplinari 'Pas' donen el tret de sortida a un programa de més de 130 activitats

  ACN Manresa.-La capital del Bages serà també aquest 2018 la Capital de la Cultura Catalana. Manresa ha donat ja el tret de sortida a un extens programa d'actes que ompliran la ciutat de música, dansa, teatre, tradició, gastronomia o circ durant els pròxims mesos. Un cercavila pel centre de la ciutat ha portats els veïns des de l'Ajuntament fins al teatre Kursaal, on s'ha estrenat l'espectacle 'Pas', creat per a l'ocasió per Sergi Ots. L'espectacle gira al voltant dels ponts, símbol de la ciutat i també icona de la capitalitat cultural amb la que es pretén relligar tots els tipus de manifestacions artístiques que durant el 2018 es podran veure a Manresa.


  0 0

  Un cercavila pel centre de la ciutat i l'espectacle pluridisciplinari 'Pas' donen el tret de sortida a un programa de més de 130 activitats

  ACN Manresa.-La capital del Bages serà també aquest 2018 la Capital de la Cultura Catalana. Manresa ha donat ja el tret de sortida a un extens programa d'actes que ompliran la ciutat de música, dansa, teatre, tradició, gastronomia o circ durant els pròxims mesos. Un cercavila pel centre de la ciutat ha portats els veïns des de l'Ajuntament fins al teatre Kursaal, on s'ha estrenat l'espectacle 'Pas', creat per a l'ocasió per Sergi Ots. L'espectacle gira al voltant dels ponts, símbol de la ciutat i també icona de la capitalitat cultural amb la que es pretén relligar tots els tipus de manifestacions artístiques que durant el 2018 es podran veure a Manresa.

  La regidora de Cultura de Manresa, Anna Crespo, ha explicat que la programació dels actes de la capitalitat cultural –més de 130 aquest 2018– vol ser "transversal i participada", amb l'objectiu que compti "amb tota manifestació cultural per tenir el màxim abast i expressió artística" a la ciutat.Una d'aquestes expressions serà permanent als carrers de Manresa durant tota la capitalitat. Sis artistes han decorat unes estructures que evoquen al pont de Manresa, en un dels principals projectes de la capitalitat cultural. Els ponts han presidit aquest dissabte el passeig Pere III, però seran itinerants per tota la ciutat.Crespo ha detallat que l'estructura del pont de Manresa que presideix la capitalitat cultural vol expressar un "pont entre disciplines, generacions i diversitat de persones". En aquest sentit, l'alcalde de la ciutat, Valentí Junyent, reivindica el paper de la cultura com a eina de cohesió i demana que sigui accessible per a tothom."En l'accés a la cultura no hi pot haver ciutadans de primera i de segona", ha dit Junyent, tot posant en valor el paper de les ciutats mitjanes a l'hora d'honorar la riquesa cultural del país, dels seus artistes i de la seva personalitat. "Volem ser una digna baula que ajudi a posar en relleu la cultura catalana", afegeix Crespo.Durant l'acte institucional també s'ha recordat la figura de Lluís Puig, com a conseller de Cultura destituït pel 155.


  0 0

  El festival i la Plataforma per la Llengua han editat un llibre-disc que s'ha distribuït a tota la comunitat educativa

  ACN L'Alguer (Itàlia).-El Barnasants ha inaugurat la 23a edició aquest dissabte amb el concert de presentació del llibre-disc 'Mans manetes. L'Alguer: paraules, cançons i veus de minyons' a l'Alguer. Editat conjuntament amb la Plataforma per la Llengua, es tracta d'un treball que recull cançons tradicionals i infantils de la ciutat italiana interpretades per un cor d'infants algueresos i músics d'arreu dels territoris de parla catalana. La iniciativa de l'ONG del català busca donar a les noves generacions d'infants del municipi un producte cultural d'homenatge a la seva cultura perquè a l'Alguer les escoles no ofereixen l'ensenyament del català. De fet, aquest dijous l'ONG ha repartit prop de 10.000 exemplars del llibre-disc a tota la comunitat educativa local. Les entrades pels dos concerts d'aquest dissabte s'han exhaurit.

  La Plataforma per la Llengua ha tirat endavant la iniciativa tenint en compte el "dèficit" de material didàctic a l'escola de l'Alguer per recordar la tradició amb un gust "modern" i assegurar-ne la difusió entre les noves generacions. El projecte vol arribar a petits i grans d'arreu del domini lingüístic català i a aquelles persones que "són conscients que la cultura tradicional i popular no té fronteres". L'ONG del català ha sumat alumnes de l'Alguer i artistes de tot el domini lingüístic per fomentar "l'intercanvi continu" i la "coneixença recíproca" de tots els catalanoparlants. El concert al Teatre Cívic de L'Alguer ha ofert les cançons del disc interpretades en directe. Es tracta de sons de la cançó mediterrània amb les bases electròniques més "modernes" i "trencadores". Sobre l'escenari hi ha actuat noms com Meritxell Gené, Pau Alabajos, Marc Serrats, Arianna Cocozza o Angel Maresca, entre d'altres. Durant la jornada s'han interpretat temes com 'Mariner bon Mariner', 'Son son', 'La Pastoreta', 'Tripijoc', 'La verema', 'La rateta poligueta' i 'Cançó de bressol'. El concert s'ha tancat amb les cançons infantils tradicionals catalanes 'Les nenes maques' i 'Joan petit'. El darrer tema ha estat molt ben rebut pel públic que ha tancat la cita amb un llarg aplaudiment. La producció artística del disc i de l'espectacle en directe ha anat a càrrec de Marc Serrats i Raph Dumas i ha comptat amb la col·laboració del músic alguerès Claudio Gabriel Sanna. A banda dels infants que han posat veu al projecte, hi destaca la música de John Williams McKissock, Marc Serrats, Jordi Rexach, Marià Roch, Raph Dumas i Joana Cebolla. Les cançons del projecte són obra de Pino Piras, Pasqual Gallo, Antonello Colledanchise, Franco Cano, Mariano Piras a banda de les lletres populars i tradicionals de la música infantil. Tot i que l'estrena del projecte s'ha fet a l'illa de Sardenya, l'espectacle arribarà al Principat el proper 23 de març. Concretament es farà al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat. Pel que fa al passi d'aquest dissabte al Teatre Cívic de l'Alguer, s'han fet dues sessions amb més de 600 persones entre el públic. Trobada amb l'alcalde de l'AlguerEls representants de la Plataforma per la Llengua així com la delegació de l'Alguer s'han reunit aquest dissabte al migdia amb el síndic de la 'Comune di Alghero', Mario Bruno. L'alcalde del municipi s'ha interessat per la situació política catalana i ha conversat amb els membres de l'ONG respecte les polítiques lingüístiques de l'estat italià. En aquest sentit, des de l'entitat han recordat a Bruno la necessitat de mantenir els lligams culturals de l'Alguer amb la resta de comunitat lingüística catalana. Un missatge compartit pel síndic, que ha explicat les accions que es fan a la ciutat en favor de la llengua catalana. Abans de la trobada amb Mario Bruno, durant la setmana, la plataforma ha mantingut diverses reunions amb associacions locals.


  0 0

  Acompanyada de la Chamber Orchestra of Europe, Wang ha interpretat un programa que incloïa peces de Mendelssohn, Beethoven i Chopin

  ACN Barcelona.-Unes 2.200 persones han quedat encisades aquest dissabte al vespre a l'Auditori de Barcelona del virtuosisme de la pianista xinesa Yuja Wang (Pequín, 1987). Wang ha tancat a la capital catalana la seva gira espanyola amb les entrades exhaurides i una gran expectació per veure-la i sentir-la en directe. Acompanyada de la Chamber Orchestra of Europe, formada per músics de tot el continent europeu, Wang, considerada una de les més importants intèrprets de l'última dècada, ha interpretat a la Sala 1 Pau Casals un programa amb peces de Mendelssohn, Beethoven i Chopin, entre d'altres. La pianista xinesa compaginava la seva interpretació amb la direcció de l'orquestra, tasca que compartia amb la concertino Lorenza Borrani.

  Abans de Barcelona, la gira espanyola ha dut a Yuja Wang a actuar a l'Auditori Kursaal de Sant Sebastià, la Societat Filharmònica de Bilbao, el Baluard de Pamplona i l'Auditori de Saragossa, obtenint una vibrant resposta per part del públic i de la crítica.